Wat blijft er over van Feyenoord?

Het trainingsveld van Feyenoord raakt leger en leger. Na het WK jagen buitenlandse clubs op talentvolle spelers. De club is nu financieel gezond, maar de fans vrezen een sportief bankroet.

De selectie van Feyenoord bijeen in een trainingskamp in Ermelo aan het begin van dit seizoen. Pellè (centraal) was toen nog in Rotterdamse dienst.
De selectie van Feyenoord bijeen in een trainingskamp in Ermelo aan het begin van dit seizoen. Pellè (centraal) was toen nog in Rotterdamse dienst. foto ANP

Fred Rutten houdt zijn handen omhoog, alsof hij wil zeggen dat het ook even niet weet. Het is donderdagochtend, iets voor half elf, als de selectie van Feyenoord de wandeling maakt van stadion De Kuip naar trainingscomplex Varkenoord – aan de andere kant van de weg.

Het gesprek van de dag gaat niet over de midweekse oefenzege van Feyenoord op Emmen (0-2), de beschietingen in Israël of de Tour de France.

Nee, iedereen wil weten: komt aanvaller Bas Dost van Wolfsburg naar Rotterdam? Maar Rutten, die de ondankbare taak heeft de succesvolle Ronald Koeman op te volgen, haalt vertwijfeld zijn schouders op. Het is een vraag die hij niet kan beantwoorden, zegt hij. Rutten verwijst door naar technisch directeur Martin van Geel. Hij weet wellicht meer.

Gelaten nemen de supporters de informatie tot zich. Ze lijken zich al te hebben neergelegd bij een sportief moeizaam seizoen. De voorbije week vertrok de ene na de andere speler uit De Kuip. Bruno Martins Indi ging naar FC Porto, Daryl Janmaat tekende bij Newcastle United en spits Graziano Pellè, in twee seizoenen goed voor vijftig treffers, volgde Ronald Koeman naar Southampton.

Martins Indi en Janmaat maakten hun transfer na het WK in Brazilië, waar Oranje met veel spelers uit de eredivisie verrassend als derde eindigde. Die prestatie bleef niet onopgemerkt bij veel buitenlandse clubs. Ook voor de overige internationals van Feyenoord, Stefan de Vrij, Jordy Clasie en Terence Kongolo, is interesse. En de transferdeadline sluit pas op 1 september. Voor Feyenoord kan die datum niet snel genoeg komen.

Want intussen wordt het trainingsveld leger en leger bij Feyenoord, waar Rutten de negatieve gevolgen ondervindt van de prestaties van diens voorganger, Koeman, die in drie seizoenen respectievelijk tweede, derde en tweede werd met Feyenoord en veel spelers zag debuteren in het Nederlands elftal. Waar veel buitenlandse clubs eerst nog hun bedenkingen hadden over het niveau van de eredivisie, lijkt die twijfel na het WK in Brazilië ineens weg en is de jacht geopend op talentvolle Feyenoorders. De verwachting is dat ook De Vrij, gekozen tot beste verdediger van het WK, nog wordt verkocht. Lazio Roma is geïnteresseerd in hem en onderhandelt met Feyenoord.

Toch wordt de sportieve uitstroom niet alleen als negatief ervaren. Feyenoord, dat vier jaar geleden nog een schuld van 43 miljoen euro in de boeken had staan, klom de afgelopen jaren door creatief beleid uit het financiële dal en beschikt nu „voor het eerst sinds mensenheugenis”, aldus een woordvoerder, weer over een positief eigen vermogen. De verkoop van Pellè (acht miljoen), Martins Indi (acht miljoen) en Janmaat (zes miljoen) leverde de Rotterdammers ruim 22 miljoen euro op. En wie weet wat er nog volgt.

„We zijn nu alleen wel sportief failliet”, constateert Tim (15) langs de lijn van het trainingsveld. Ook hij, gehuld in Feyenoord-shirt, ziet het onheil naderen. Jordy Clasie moet zeker blijven, vindt hij, want zijn loopvermogen is onmisbaar voor Feyenoord. En verder? Dost moet komen, ook al is zijn salaris (nu circa 1,5 miljoen euro per jaar bij Vfl Wolfsburg) fors. „En Khalid Boulahrouz (voorlopig de enige aankoop, red.) moet maar eens een praatje gaan maken met Ibrahim Afellay”, tipt Tim. Middenvelder Afellay, voorheen PSV, zit op dood spoor bij Barcelona. Feyenoord schijnt al geïnformeerd te hebben naar hem. Maar de ex-PSV’er verklaarde niet terug te willen naar de Nederlandse eredivisie. Tim, verzuchtend: „Als dit zo blijft, mag je blij zijn als je straks in het linkerrijtje eindigt.”

Als Rutten het trainingsveld wil verlaten na een ontspannen training, wordt er nog een naam voor zijn voeten gegooid. En niet de minste. „Willem van Hanegem”, scanderen de (veelal) oudere fans. Een dag eerder werd bekend dat het clubicoon afziet van een adviserende rol bij Feyenoord. „Ik heb niet het idee dat iedereen bij Feyenoord achter dit plan staat”, uitte Van Hanegem zijn twijfels in het AD. Ook De Kromme keerde zijn rug naar de club die hem groot maakte.

Wat blijft er nu nog over van Feyenoord? Supporters gingen gisteren op de foto met spelers als Sven van Beek, Tonny Vilhena en Ruben Schaken. Dat is iets anders dan Bruno Martins Indi of Graziano Pellè. De mannen die eerder die ochtend nog zenuwachtig voor De Kuip heen en weer banjerden, pakken iets voor het middaguur hun fiets of auto en rijden naar huis voor een boterham. Achter de dijk rijdt tram 23. De Kuip, voetbaltempel van zoveel schoonheid en geluk, ligt er vredig bij. Klaar voor een nieuw seizoen. Want wie er straks ook zullen spelen; sommige dingen veranderen nooit. En dat is deze dagen het enige houvast voor de supporters van Feyenoord.