VN-rapport: ruim 5500 burgerdoden in Irak in half jaar tijd

Een vluchtelingenkamp in de buurt van de Iraakse stad Erbil in het noorden van het land. Foto EPA

Het geweld in Irak heeft in de eerste zes maanden van dit jaar aan zeker 5576 burgers het leven gekost. Dat staat in een vandaag verschenen rapport van de missie van de Verenigde Naties in Irak, meldt persbureau AP.

Nog eens 11.665 burgers raakten tussen 1 januari en eind juni gewond. En 1,2 miljoen mensen werden uit hun huizen verdreven. Veel van de ontheemden zijn shi’ieten, christenen en etnische Koerden.

Aanvankelijk leek de sunnitische jihadgroep Islamitische Staat (IS, voorheen bekend als ISIS) de bevolking in pas veroverde steden te willen paaien om en een opstand van stammen te voorkomen. Maar begin deze maand vertelden vluchtelingen in de stad Sinjar, die in handen is van Koerdische strijders, aan de Britse zender BBC dat de dorpen en steden die zij ontvluchtten systematisch werden uitgekamd door ISIS.

Sterke stijging burgerdoden door opmars IS

In heel 2013 kwamen in Irak 7800 burgers door geweld om het leven. En dat was al het hoogste dodental sinds jaren. Begin deze maand meldde de VN al dat alleen in juni ten minste 2.461 mensen (dus niet alleen burgers) om het leven gekomen bij de gevechten en executies in Irak.

De sterke stijging van het aantal burgerdoden dit jaar moet worden toegeschreven aan de opmars van IS. Die begon in januari met de verovering van Fallujah en een deel van Ramadi, steden in de provincie Anbar. In juni kregen de extremisten een groot deel van het noorden en westen van Irak in handen. De VN stelt:

“Het geweld heeft onmetelijke ontberingen en onmetelijk lijden bij de burgerbevolking teweeggebracht, in de vorm van grootschalige moord, verwondingen en de vernietiging van middelen van bestaan en eigendommen.”

Misdaden tegen de menselijkheid

In het rapport worden ook mensenrechtenschendingen beschreven waaraan beide partijen zich binnen het conflict schuldig zouden hebben gemaakt en die mogelijk kunnen worden aangemerkt als misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden.

IS en zijn bondgenoten hebben op systematische en kolossale wijze misdaden begaan tegenover de burgerbevolking, stelt de VN: moorden, seksueel geweld, ontvoeringen, vernietiging van eigendommen en aanvallen op religieuze doelen. Ook het Iraakse leger heeft echter ernstige misdrijven begaan, waaronder het standrechtelijk executeren van gevangenen en arrestanten, meldt het rapport.

Jihadisten veroveren Syrisch gasveld: honderd doden

In Syrië veroverden jihadisten van IS ondertussen een gasveld in de Syrische provincie Homs. Daarbij kwamen zo’n honderd soldaten, bewakers en personeelsleden om het leven, aldus een activist in Homs, Beibares Tellawi, vandaag tegenover persbureau AP.

Het in de woestijn van Palmyra gelegen gasveld werd volgens Tellawi gisteren veroverd door IS. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maakte melding van 115 doden. De Syrische regering hulde zich in stilzwijgen en de autoriteiten in Homs zeiden niet over informatie te beschikken.

De gevechten om het gasveld duurden volgens Tellawi en het Observatorium een dag. IS had al een groot deel van de olierijke provincie Deir el-Zour, in het oosten van Syrië, in handen. Homs ligt in het midden van het land.

    • Niels Posthumus