Vlaggen halfstok voor MH17

Familieleden van de slachtoffers van de vliegramp worden opgevangen in een crisiscentrum op de luchthaven. De crash trekt een spoor van ontzetting door Nederland.

Een vrouw in bloemetjesjurk haast zich de vertrekhal van Schiphol in. Op haar voorhoofd druppels zweet, aan haar hand een jongen van een jaar of twaalf. Ze rekenden op een mooie zomerdag, nu zijn ze nabestaanden en worden ze opgevangen door mensen in hesjes met ‘emergency assistant’.

Het crisiscentrum is ingericht bij Dakota’s Bar, boven vertrekhal 1 en 2. Vanaf gisteravond zeven uur druppelen de nabestaanden binnen. Mensen in KLM-uniform begeleiden hen naar de roltrap. Boven liggen de lijsten met namen van ingecheckte passagiers. Daar horen ze of hun familieleden ingestapt zijn in het vliegtuig waarvan de brokstukken nu in Oekraïne liggen.

Een donkere jongen met een petje sprint de hal binnen. „Waar moet ik naartoe, waar moet ik naartoe?” roept hij om zich heen. Een medewerker van de luchthaven snelt toe en wijst hem de roltrap. Dan een Aziatische man met zonnebril. Hij hijgt. Ook hij heeft gerend.

Na een uur zijn zeker dertig nabestaanden gearriveerd. Een groep van acht Nederlanders in korte broeken. Ze houden elkaars hand vast. Een man en vrouw met hun zoon. De rechterhand van de man rust op de schouder van zijn zoon. Ze huilen niet. Bijna niemand huilt. Huilen willen ze nog niet. Eerst horen of het echt waar is, en zo snel mogelijk.

De crash van vlucht MH17 trekt een spoor van ontzetting door Nederland. De vlaggen op overheidsgebouwen hangen halfstok. De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers twittert over „een verschrikkelijk drama zonder weerga”. De KLM, dat voor deze vlucht samenwerkte met Malaysia Airlines, heeft „met groot verdriet” kennis genomen van de crash. Algemeen directeur Will van den Hoogen van reisorganisatie D-reizen, waar 22 Nederlanders voor de vlucht hadden geboekt, heeft na het „vreselijke” nieuws een telefoonnummer geopend voor familieleden van de passagiers. „Wij zijn met onze gedachten bij de nabestaanden, familie en vrienden.”

Kort tevoren heeft luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines via Twitter en Facebook bekendgemaakt dat de luchtverkeersleiding van Oekraïne had laten weten dat het contact met de Boeing 777 van Amsterdam naar Kuala Lumpur verloren was gegaan. „Er waren 280 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord”, meldt de luchtvaartmaatschappij. „Meer details volgen.”

Daarna komen de verhalen. Over een gezin van zes personen uit het Oost-Brabantse dorp Neerkant dat vermoedelijk in z’n geheel is verongelukt. Vrijdagavond opent de basisschool van een van de kinderen de deuren zodat er gelegenheid is om samen te zijn. „Iedereen is welkom of u nu wel of geen basisschoolkinderen heeft. Mochten er basisschoolkinderen meekomen, dan wel onder begeleiding omdat het ook voor hen heftig is”, aldus de website van de school. „Sterkte nu en de komende tijd.”

Schoolkinderen

De crash in Oekraïne heeft ten minste 173 Nederlanders het leven gekost. Vakantiegangers. Zakenreizigers. Schoolkinderen. Meer namen kunnen nog komen. Van een aantal mensen kon de nationaliteit niet meteen worden vastgesteld. Het hoofd van de consulaire dienst van de Indonesische ambassade in Kuala Lumpur staat in contact met de ambassade in Den Haag. „Er is een aantal mensen van wie we de nationaliteit niet weten en van wier naam we niet direct kunnen afleiden of ze Indonesisch of Nederlands zijn. In goed overleg met onze ambassade en collega’s in Nederland proberen wij zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen”, aldus Dino Nurwahyudin.

Tot de passagiers behoorde een echtpaar uit Maastricht dat op fietsvakantie ging. Aidsonderzoekers. Senator Willem Witteveen (PvdA). Een stel met een restaurant in Rotterdam. „Wat hebben we gelachen”, meldt een vriend op internet. Een bloemenhandelaar en drummer uit Volendam die kort voor zijn vertrek nog een foto van het toestel op Facebook zette. „Mocht hij verdwijnen, zo ziet hij d’r uit”, schreef hij er schertsend bij, verwijzend naar het vorige verongelukte toestel van Malaysia Airlines.

Op de Russische televisie waren paspoorten van slachtoffers te zien. Paspoorten van Nederlandse kinderen, onder meer uit Naarden. „Wil duidelijkheid”, twittert de burgemeester van Naarden.

De luchtvaartmaatschappij stuurde vannacht een toestel vanuit Kuala Lumpur naar Kiev, in een poging daar een team van 62 onderzoekers en bergers naar de rampplek te sturen. De minister van transport van Maleisië riep vanochtend de autoriteiten in Oekraïne op de „integriteit van de rampplek” te respecteren en de onderzoekers toegang te verschaffen. Malaysia Airlines stuurt tevens een toestel met veertig hulpverleners naar Amsterdam, om hier nabestaanden hulp en steun te verschaffen, zo kondigde de minister aan. De maatschappij overweegt nabestaanden naar het rampgebied te brengen.

    • Arjen Schreuder
    • Tom Vennink