Vastgoedondernemer Klaas Hummel verdacht van oplichting

Het Openbaar Ministerie in Groningen.
Het Openbaar Ministerie in Groningen. Foto ANP/Catrinus van der Veen

Vastgoedondernemer Klaas Hummel wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van oplichting en verduistering. Hummel zou bezittingen van hem en wijlen Willem Endstra tegen een veel te lage prijs hebben verkocht aan zijn ex-echtgenote. Dat bleek gisteren bij een zitting van de Ondernemingskamer in Amsterdam.

Het gaat om Go Planet, een bedrijf dat onderdeel uitmaakt van de kerstboom aan vennootschappen die Hummel en Endstra samen bezaten. Hummel is nog altijd bestuurder van die bedrijven. Om die reden hebben de erfgenamen bij de Ondernemingskamer een verzoek ingediend om Hummel te schorsen en een onafhankelijke bestuurder aan te stellen.

Transactie al jaren in onderzoek

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst doet al enkele jaren onderzoek naar de gewraakte transactie. Het is nog niet duidelijk of het Openbaar Ministerie Hummel zal vervolgen. In een reactie stelt Hummel dat hij een eventuele vervolging met vertrouwen tegemoet ziet. “Ik heb dat bedrijf tegen een marktconforme prijs verkocht aan mijn ex-echtgenote met wie ik nog steeds zaken doe.” Hummel’s advocaat noemt de kwestie “een canard”.

Hummel en Endstra waren allebei voor 50 procent aandeelhouder van de Museum Vastgoed Groep. Na de gewelddadige dood van Endstra in 2004 maken de erfgenamen aanspraak op dit belang. De erfenis van Endstra is een zeer complexe zaak waarbij naast de erfgenamen ook de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie aanspraak maken op een deel van de nalatenschap.

‘Alles waar Endstra aan verbonden is, is minder waard’

In maart van dit jaar stelde de Amsterdamse rechtbank advocaat Toni van Hees aan om de erfenis af te wikkelen. Van Hees wil dat Hummel het belang van de erven in de Museum Vastgoed Groep overneemt tegen een reële prijs. Het bedrijf heeft een eigen vermogen van 27 miljoen euro maar Hummel wil maar 18 miljoen betalen. “Alles waar de naam Endstra aan verbonden is, is minder waard”, stelt Hummel.