Superieure Supérieur

Altijd een mooi gegeven: een verwaarloosd domein. Opgepikt door iemand die er weer wat fijns van wil gaan maken. Maak kennis met Pascal Collotte. Van wijnvaten had-ie al verstand, want medeoprichter van de het beroemde tonneliersbedrijf Saury. Maar enfin, van alleen met hout werken krijg je zo’n enorme droge mond.

Daarom in het gehucht Sainte-Radegonde, vlakbij Saint-Émilion, in 2002 Château Jean Faux opgepikt.

Eerst de boel op de schop, dat spreekt. Omkatten naar biologisch, zoals te doen gebruikelijk is tegenwoordig. En natuurlijk heel goed weten wat hout voor een wijn kan betekenen. Vaten wekelijks bijvullen bijvoorbeeld. Helemaal in het begin, als een nieuw vat wekelijks ten minste zes liter absorbeert. Blijven bijvullen, ook later, blijft het devies.

Omdat een vol vat nauwelijks zwavel verlangt die moet beschermen tegen de invloed van zuurstof. En minder zwavel resulteert in een betere wijn, aldus Collotte. En goed is zijn Château Jean Faux , Bordeaux Supérieur. (Bosman Wijnkopers; € 24,95), uit het voor Bordeaux uitstekende jaar 2010.

92 punten volgens Wine Spectator. Zoetig maar op een aangename manier. Niet dat opgepoetst-klatergoud-glimmende dat veel Bordeaux-blends uit de Nieuwe Wereld zo vaak karakteriseert.

Prachtrood. Van biljartballen uit de tijd dat deze nog van ivoor waren, en dit nog mocht.

De cassis nog krokant. De bramen vol en brommend. Het vanille eerlijk zonder hulp van E-nummers. Meanderende specerij.

Op Château Jean Faux maakt Pascal Collotte geen faux pas.

Nu vast kopen. Het is weer sneller herfst dan u denkt.

    • Harold Hamersma