Serieverkrachter gepakt in Utrecht na DNA-match

Man liep tegen de lamp toen hij een lokfiets stal.

Na twintig jaar politieonderzoek is de man die bekendstaat als ‘de Utrechtse serieverkrachter’ gearresteerd. Op een haastig belegde persconferentie verklaarden politiechef Miriam Barendse en hoofdofficier van justitie Johan Bac gisteravond in Utrecht dat „de man die we al heel lang zochten” is gevonden. Het gaat om een 51-jarige man uit de regio Utrecht. In drie verkrachtingszaken is een DNA-match gevonden. De politie verdenkt de man daarnaast van betrokkenheid bij veertien andere aanrandingen of verkrachtingen.

Een gestolen fiets werd de man uiteindelijk fataal. Hij werd gepakt toen hij twee fietsen ontvreemdde – waaronder een lokfiets van de politie. Vanwege de wet ‘DNA-onderzoek bij veroordeelden’ uit 2010 kon hem nu verplicht worden DNA af te staan. Deze week vond het Nederlands Forensisch Instituut een overeenkomst tussen DNA van de fietsendief en dat van de verdachte van de Utrechtse verkrachtingszaken.

Tussen augustus 1995 en februari 1996 en in 2001 zijn verkrachtingen en aanrandingen gemeld die de politie verbindt aan de serieverkrachter. Hij reed in de regio Utrecht rond op een fiets of scooter en trok vrouwen van hun fiets af, om hen vervolgens te verkrachten. De angst onder voornamelijk jonge vrouwen was groot. Tussen 1995 en 1996 werden busjes ingezet die studenten over universiteitscentrum De Uithof vervoerden – waar ook studentenwoningen zijn. Struiken werden kortgeknipt om potentiële schuilplaatsen van de verkrachter te verwijderen en er werden gratis cursussen zelfverdediging aangeboden.

Toen het na 1996 stil werd, verdween de angst langzaam. Tot 2001, toen een man met hetzelfde DNA-profiel als de serieverkrachter weer toesloeg. Daarna is nooit meer DNA van de man gevonden, maar bij iedere verkrachting of aanranding in de jaren daarna kreeg de politie vragen van burgers en pers over de zaak. Politiechef Barendse vertelde gisteren dat alle slachtoffers zijn geïnformeerd: „Zij zijn ontzettend emotioneel en blij. Maar ook voor alle jonge vrouwen die in de regio wonen en werken is het een opluchting. Het veiligheidsgevoel was enorm aangetast.”

De verdachte heeft tot dusver geen verklaring afgelegd bij de politie. Hij heeft geen eerdere zedendelicten op zijn strafblad staan, alleen fietsendiefstal. Een geweldsdelict werd eerder door het OM geseponeerd. De man wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris; hij beroept zich op zijn zwijgrecht.

Bij huiszoekingen zijn ‘gegevensdragers’ zoals een computer en usb-sticks in beslag genomen. Een politieteam van twintig man doet onderzoek in de veertien zaken waarin de politie niet beschikt over een DNA-profiel van de dader. Barendse: „Ik sluit niet uit dat we op meer zaken stuiten.”

    • Enzo van Steenbergen