Senator Willem Witteveen omgekomen bij vliegramp

Interieur overzicht van de grote vergaderzaal van Eerste Kamer der Staten-Generaal. Foto ANP/Lex van Lieshout

Eerste Kamerlid en rechtsgeleerde Willem Witteveen is omgekomen bij de vliegramp die gisteren plaatsvond in Oekraïne. Dat meldt de Eerste Kamer op zijn site.

De voorzitter van de Eerste Kamer is hiervan deze ochtend door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken op de hoogte gesteld. Prof. dr. W.J. Witteveen (1952) was sinds 15 januari 2013 lid van de PvdA-fractie van de Eerste Kamer. Daarvoor was hij lid van 8 juni 1999 tot 12 juni 2007.

Twitter avatar PvdA Partij van de Arbeid Met grote verslagenheid hebben wij vernomen dat Willem Witteveen, PvdA-senator, is omgekomen bij de vliegramp: http://t.co/82b5GxqtEV

Marleen Barth (voorzitter fractie Eerste Kamer):

“Wij zijn diep geschokt en ongelooflijk verdrietig. Dit is niet te bevatten. Wij leven intens mee met Willems familie en nabestaanden.”

Diederik Samsom (voorzitter fractie Tweede Kamer):

“Willem heeft een onschatbare bijdrage geleverd aan de inhoudelijke en politieke koers van de partij. We verliezen met hem een bijzonder gedreven en deskundig politicus en bovenal een van onze vriendelijkste collega’s. Mijn gedachten zijn bij zijn naasten en familie.”

Hans Spekman (partijvoorzitter):

“Willem is van grote waarde voor onze partij geweest, stond nog zo vol in het leven. Dit verlies is immens. Ik ben in gedachten bij iedereen die Willem dierbaar was. Willem zat nog zo vol ambitie. Dit najaar een debat over cybercrime, waar hij in voorop liep.”

Hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap in Tilburg

Witteveen studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hierna was hij tussen 1979 en 1989 aan die universiteit verbonden als wetenschappelijk medewerker staatsrecht en in 1988 promoveerde hij cum laude in de rechtsgeleerdheid. Een jaar later werd hij door de Universiteit van Tilburg aangesteld als hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap.

Voor de PvdA maakte Witteveen deel uit van de redactie en de redactieraad van het tijdschrift Socialisme & Democratie en was hij voorzitter van de commissie beginselprogramma. In 1999 werd hij gekozen in de Eerste Kamer, waar hij zich bezighield met justitie en binnenlandse zaken. Witteveen was daarnaast voorzitter van de commissie voor Binnenlandse Zaken.

    • Annemarie Coevert