Rutte: ik zal niet rusten voordat de daders berecht zijn

Premier Mark Rutte gaat zich er “persoonlijk” voor inzetten dat de daders van de vliegramp worden opgespoord en gestraft. Dat heeft hij zojuist gezegd tijdens een persconferentie. “Eerder zal ik niet rusten”. In het vliegtuig dat gisteren in het oosten van Oekraïne neerstortte zaten 298 mensen, onder wie zeker 192 Nederlanders.

Minister-president Mark Rutte geeft een persconferentie naar aanleiding van vlucht MH17 en het neerschieten daarvan boven Oekraïne.
Minister-president Mark Rutte geeft een persconferentie naar aanleiding van vlucht MH17 en het neerschieten daarvan boven Oekraïne. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Premier Mark Rutte gaat zich er “persoonlijk” voor inzetten dat de daders van de vliegramp worden opgespoord en gestraft. Dat heeft hij zojuist gezegd tijdens een persconferentie. “Eerder zal ik niet rusten”. In het vliegtuig dat gisteren in het oosten van Oekraïne neerstortte zaten 298 mensen, onder wie zeker 192 Nederlanders.

Rutte drong, net als zijn buitenlandse collega’s eerder vandaag, aan op een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de toedracht van de ramp. “Het lijkt erop dat de MH17 is neergeschoten, maar over de precieze toedracht hebben we nog geen duidelijkheid”.

Om erachter te komen wat er precies is gebeurd en wie erachter zit, moeten onderzoekers onbelemmerde toegang krijgen tot de gegevens en de zwarte dozen. Dat is “noodzakelijk”, zei Rutte. “Laat één ding vandaag duidelijk zijn: we willen de onderste steen boven krijgen”.

Onveilig gebied

Er bestaat op dit moment onduidelijkheid over de veiligheidssituatie in de regio waar de ramp met vlucht MH17 plaatsvond. Rutte benadrukte dan ook het belang van een veilige toegang tot het gebied voor de onderzoekers. De rebellen die het gebied controleren hebben de afgelopen maanden meerdere keren teams van internationale OVSE-waarnemers ontvoerd. Om te voorkomen dat dit ook gebeurt met de internationale onderzoekers die nu onderweg zijn, heeft de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) gisteren afspraken gemaakt met de rebellen.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans sprak tijdens de persconferentie. Hij reist vanavond met een forensisch team en een team van de Onderzoeksraad naar Kiev. De Nederlandse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Karel van Oosterom, zou vanmiddag bij een speciaal ingelaste vergadering van de VN-Veiligheidsraad aandringen tot het instellen van een onafhankelijk onderzoek.