Noorse sprinter Kristoff toont zich de snelste in St-Etienne

Alexander Kristoff heeft gisteren de twaalfde etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Noor van Katjoesja sprintte in de straten van Saint-Etienne sneller dan Peter Sagan en Arnaud Démare. Het is voor Kristoff de eerste touretappewinst in zijn carrière. Marcel Kittel wist de finale niet te halen. De Duitse sprinter moest ruim voor de finish lossen uit het peloton. Zijn landgenoot en collega-sprinter André Greipel ging in de slotfase onderuit en kon ook niet meedoen aan de massasprint.

Bauke Mollema werd zestiende en schoof door een mindere dag van Tony Gallopin op naar de achtste plek in het klassement. De Nederlander van Belkin heeft 4.08 minuten achterstand op geletruidrager Vincenzo Nibali.

Sebastian Langeveld gaf kleur aan de 185 kilometer lange etappe. De Nederlander van Garmin-Sharp zit na het afstappen van Andrew Talansky zonder kopman en mocht voor eigen kansen gaan. Hij ging er al vroeg in de rit vandoor, maar werd op ruim 22 kilometer van de finish teruggepakt door het peloton. Langeveld was tijdens de etappe ook betrokken bij een valpartij van David de la Cruz van Netapp-Endura. Die brak zijn sleutelbeen en nam Langeveld in zijn val mee. De Nederlands kampioen kon zijn weg vervolgen. (Novum)