Recordontslag bij Microsoft treft vooral werknemers van Nokia

Amerikaans softwarebedrijf ontslaat bijna de helft van de werknemers van het vorig jaar overgenomen Nokia.

Microsoft ontslaat 14 procent van zijn 127.000 werknemers. Het softwarebedrijf kondigde gisteren een reorganisatie aan die 18.000 mensen hun baan gaat kosten – de grootste ontslagronde uit de 39-jarige geschiedenis van het bedrijf.

De nieuwe topman, Satya Nadella, grijpt in omdat Microsoft de smartphonedivisie van de Finse telefoonfabrikant Nokia overnam. Daardoor zijn veel dubbele functies ontstaan op de verkoop- en marketingafdelingen. Daarnaast gaat Microsoft snijden in de managementlagen op het hoofdkantoor in Redmond en verdwijnen er banen bij technische afdelingen. Ook bezuinigt Nadella in fabrieken in China die hardware voor Microsoft en Nokia maken. De ontslagvergoedingen gaan Microsoft volgend jaar 1,1 tot 1,6 miljard dollar kosten.

Helemaal onverwacht komt de reorganisatie niet. Bij de overname was beleggers al 600 miljoen dollar aan ‘synergievoordelen’ in het vooruitzicht gesteld. Nokia wordt het hardst getroffen. Van de 30.000 medewerkers kunnen er 14.000 straks hun gloednieuwe Microsoftbadge inleveren.

Satya Nadella wil zich als topman laten gelden met deze forse ingreep – het is gebruikelijk dat een wisseling aan de top gevolgd wordt door een reorganisatie. Nadella stuurde vorige week al een memo de wereld in waarin hij aandrong op verhoging van de productiviteit. Het draait bij Microsoft niet langer alleen om Office en Windows; de cloud – programma’s die draaien in datacentra – en mobiele apparaten staan nu centraal.

Microsoft verandert van softwaremaker in leverancier van hardware en diensten. In het pc-tijdperk domineerde Windows de computerwereld, maar door de opkomst van de iPhone en Google Android is Microsoft op achterstand gezet in de smartphonesector. Hetzelfde geldt voor de tablets die Apple het meest verkoopt. In het bedrijfsleven, traditiegetrouw een plek waar Microsoft alomtegenwoordig is, groeit de concurrentie van zowel Apple als Google. Apple kondigde afgelopen week nog een pact aan met zijn voormalige aartsconcurrent IBM, om samen zakelijke software voor de iPad te leveren.

    • Marc Hijink