Nibali wint eerste Alpenrit en vergroot voorsprong

Vincenzo Nibali komt als eerste over de streep vandaag in de 13de etappe van de Tour de France. Foto EPA /Nicolas Bouvy

Vincenzo Nibali heeft zijn greep op de Tour de France verstevigd. De geletruidrager van Astana won op Chamrousse de eerste Alpenrit. Achter de Astana-renner werd Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) tweede voor Leopold König (Netapp).

Laurens ten Dam werd op 1.36 minuten achtste. Belkin-ploegggenoot Bauke Mollema kwam op 2.09 binnen. Geletruidrager Nibali neemt met zijn overwinning van vandaag de bolletjestrui over van Rodríguez.

In het klassement heeft Nibali nu 3.37 minuten voorsprong op Valverde. Romain Bardet (AG2R) is op 4.24 derde en Pinot is de nummer vier met 4.40 minuten achterstand.

Achter Tejay Van Garderen (BMC) en Jean-Christophe Péraud (AG2R) is Mollema nu zevende. Hij staat 6.17 minuten achter Nibali en slechts negen seconden achter Péraud. Ten Dam is nu twaalfde, op 9.18 minuten van het geel.

De etappe in bulletpoints:

  • De bijna tweehonderd kilometer 13de etappe nodigde dankzij een vroege klim uit tot een ontsnapping.
  • Die kwam er met negen man, maar op de Col de Palaquit, de tweede klim van de dag met de top op 45 kilometer van de finish, viel die groep uiteen. Alessandro de Marchi (Cannondale) bleef solo over en deed een gooi naar de bolletjestrui.
  • De Italiaan werd op de flanken van de slotklim, de eerste beklimming van de buitencategorie deze Tour, ingelopen.
  • Uit een groep met favorieten moest Sky-kopman Richie Porte als eerste lossen. De Engelsman kwam uiteindelijk op 8.48 minuten van Nibali over de streep en duikelde uit de top tien van het klassement.
  • Vooraan was het König die de eerste aanval plaatste. De Tsjech kreeg in Majka een Poolse vluchtmakker. Ten Dam besloot achter de Oost-Europeanen aan te gaan.
  • Daarna stak Alejandro Valverde (Movistar) de lont in het kruitvat. De nummer drie van het klassement werd door Nibali meteen gecounterd en ook Thibaut Pinot (FDJ) sprong mee. De drie reden naar Ten Dam toe, maar toen Nibali op 6,5 kilometer van de meet aanzette, was het met de Belkin-renner gedaan. Valverde en Pinot moest hij laten gaan, maar ook dat tweetal zag Nibali niet meer terug.
  • De Italiaan haakte aan bij König en Majka. Iets meer dan drie kilometer later had Nibali het wel weer gezien bij dat duo en trok hij solo naar de streep.
  • Achter de toppers had Mollema het moeilijk. Meerdere keren kraakte de Groninger, maar uiteindelijk bleef hij bij zijn grootste concurrenten voor een plaats in de top vijf.

Top-10 etappe 13:
1. Vincenzo Nibali (Astana): 5:12:29
2. Rafal Majka (Tinkoff - Saxo): +10 seconden
3. Leopold König (NetApp): +11
4. Alejandro Valverde (Movistar): +50
5. Thibaut Pinot (FDJ.fr): +53
6. Tejay van Garderen (BMC Racing): +1:23
7. Romain Bardet (AG2R): +1:23
8. Laurens ten Dam (Belkin): +1:36
9. Jean Christophe Péraud (AG2R): +2:09
10. Fränk Schleck, (Trek): +2:09

Algemeen klassement:
1. Vincenzo Nibali (Italië / Astana): 56:44:03
2. Alejandro Valverde (Spanje / Movistar): +3:37
3. Romain Bardet (Frankrijk / AG2R): +4:24
4. Thibaut Pinot (Frankrijk / FDJ.fr): +4:40
5. Tejay van Garderen (VS / BMC Racing): +5:19
6. Jean-Christophe Peraud (Frankrijk / AG2R): +6:06
7. Bauke Mollema (Nederland / Belkin): +6:17
8. Jurgen Van den Broeck (België / Lotto): +6:27
9. Rui Costa (Portugal / Lampre): +8:35″
10. Leopold König (Tsjechië / NetApp): +8:36″

De etappe in tweets

Op Twitter was veel aandacht vandaag voor het warme weer tijdens de etappe:

Twitter avatar RoelKlei Roel Klei Mooie rit, renners zagen af vanwege hitte. Hier @lars_boom! Oh ja, Daniel Oss smeekte mij hem te duwen, gedaan! #tdf http://t.co/EMCxiXv4VA
Twitter avatar wnnsf Wannes Toch respect voor de renners in de Tour. Begonnen met dagen aan een stuk rotweer en dan nu in zulke temperaturen fietsen, niet evident! #TdF

Maar natuurlijk was er ook aandacht voor etappewinnaar Nibali:

Twitter avatar Meijer961 Mark Meijer Nou, de Tour is beslist, wat een baas die Nibali #tdf
Twitter avatar SambamanX Xander van Kempen Nibali heer en meester…en de manier waarop zet je toch weer te denken…helaas #tdf
    • Niels Posthumus