Mogelijk is het passagierstoestel neergehaald – is dat vaker gebeurd?

Als vlucht MH17 vanuit Amsterdam inderdaad is neergeschoten, dan is het niet de eerste keer dat dit een passagiersvliegtuig overkomt.

Het bekendste geval uit de geschiedenis is vlucht KAL 007 in 1983. Deze Zuid-Koreaanse Boeing 747, met 269 mensen aan boord, werd boven het Russische eiland Sachalin neergeschoten door een gevechtsvliegtuig van de Sovjet-Unie. De Zuid-Koreanen waren per ongeluk het Russische luchtruim binnengevlogen. De piloot van het gevechtsvliegtuig verklaarde later tegenover The New York Times dat hij de Boeing welbewust neerschoot. De Sovjets zouden ervan overtuigd zijn geweest dat het om een spionagetoestel ging. Excuses maakten ze nooit. De Russische President Jeltsin noemde het later wel de grootste ramp van de Koude Oorlog.

De Amerikanen schoten ook ooit een passagiersvliegtuig neer. In 1988 zag het marineschip Vincennes in de Perzische Golf een Iraanse Airbus aan voor een aanvallend gevechtsvliegtuig. Daarop werd het lijnvliegtuig met 290 inzittenden uit de lucht geschoten. Ze kwamen allemaal om het leven. In 1996 betaalden de Verenigde Staten 300.000 dollar per kostwinner en 150.000 per niet-kostwinner aan de nabestaanden.

Een vliegramp bij het Italiaanse eiland Ustica in 1980 werd veroorzaakt door een NAVO-raket, zoals pas vorig jaar geconcludeerd werd door het Italiaanse Hof van Cassatie. In de neergeschoten DC-9 zaten 81 mensen, vooral Italianen, die allemaal om het leven kwamen. Het Hof achtte bewezen dat in de radarschaduw van het passagiersvliegtuig een Libisch gevechtsvliegtuig had gevlogen. Dat zou in een luchtgevecht verwikkeld zijn geweest met zes NAVO-gevechtsvliegtuigen. Vanuit die NAVO-toestellen zou het Libische gevechtsvliegtuig met raketten zijn beschoten. Eén raket zou daarbij de DC-9 hebben geraakt. Drie weken na de ramp werd het wrak van een Libische MiG-23 gevonden in een afgelegen berggebied in Zuid-Italië.

Op 4 oktober 2001 werd een Russisch passagiersvliegtuig geraakt door een Oekraïense defensieraket. Die was afgeschoten tijdens een oefening en uit koers geraakt. De Toepolev van Sibir Airlines stortte neer en alle 78 inzittenden kwamen om.

De eerste keer dat een passagiersvliegtuig werd neergeschoten was in 1973. Vanwege spanningen die korte tijd later resulteerden in de Jom Kipoeroorlog was de Israëlische luchtverdediging in verhoogde staat van paraatheid. Technische mankementen en een zandstorm leidden ertoe dat een Libische Boeing 727 uit koers raakte en boven de Sinaï-woestein vloog. Die was sinds de Zesdaagse oorlog onder controle van Israël. Twee Israëlische gevechtstoestellen bevolen de Boeing het Israëlische luchtruim te verlaten. Toen het toestel niet reageerde werd het neergehaald. Er vielen 108 slachtoffers.