Modemusical van Piet Paris, films kijken op een Rotterdams parkeerdek

Ontsnap aan de warmte in een koel museum met werk van een mode-illustrator of zoek ‘s avonds verkoeling bij een film op het dak. Ook dit weekend is er weer genoeg te doen.

Mode-illustrator Piet Paris leidde(toen nog prinses) Maxima vorig jaar rond in zijn tentoonstelling voor de Modebiënnale in Arnhem, die Maxima opende. Paris heeft nu een tentoonstelling samengesteld uit eigen werk in het Utrechtse Centraal Museum: 'Mode, de musical'. Foto ANP / Robin Utrecht

Ontsnap aan de warmte in een koel museum met werk van een mode-illustrator of zoek ‘s avonds verkoeling bij een film op het dak. Ook dit weekend is er weer genoeg te doen.

MODE // Tentoonstelling

t/m 30 november, Centraal Museum, Utrecht

In het Utrechtse Centraal Museum cureert mode-illustrator Piet Paris de tentoonstelling ‘Mode, de Musical‘. De tentoonstelling is een selectie uit werk van Paris en is opgedeeld in twee stijlen: die van Chantal, en die van Simone. Beiden verwijzen naar Nederlandse musicalactrices. Verschillende aspecten van de musical vormen de tentoonstelling. Zo is er een rode loper waarlangs fans staan te wachten, maar ook een kleedkamer, een galapremière en een uitvoering. NRC-moderedacteur Milou van Rossum nam (€) vorige maand, toen de tentoonstelling opende, een kijkje:

“Los van die indeling is Paris verfrissend vrij te werk gegaan: in veel van de outfits worden kledingstukken uit de meest uiteenlopende periodes gecombineerd. Een gewatteerde blauwe satijnen rok uit 1740 komt bij een witte blouse met vier mouwen van Niels Klavers uit 1998 en een hoed uit het begin van de vorige eeuw, die overigens verrassend veel lijkt op de hoeden waar Pharrell nu zo dol op is (stijl Simone). Een blouse met een Amerikaanse vlag-print van Viktor & Rolf uit 2000 wordt gedragen met een ‘bevrijdingsrok’ met geappliceerde bloemen uit 1945 (Chantal).”

KIJKEN // Roffa Mon Amour

donderdag 17 t/m zaterdag 26 juli, Rotterdam, kaarten €6,50/5,-

Vorig jaar besloten Lisa (24) and Charlotte (28) dat er wel wat tegenwicht geboden mocht worden aan al die grote evenementen in Rotterdam. En dus kwamen ze met Roffa Mon Amour, een kleinschalige bioscoop op een verlaten parkeerdek in Rotterdam. Bijzonder is het stille aspect, want het geluid van de films wordt uitgezonden via koptelefoons. Deze zomer vindt de tweede editie plaats, waar weer internationale arthouse cinema op het programma” staat. Naast de film is er elke dag kunst, muziek en eten en drinken. Dit jaar is er ook een app ontwikkeld: met je smartphone kun je de audio van de film streamen.

OP SAFARI // Maar dan in een museum

woensdag 16 juli t/m 31 augustus, elke woensdag/zaterdag/zondag, Belasting en Douane Museum, Rotterdam. Voor kinderen tot 12 jaar, 13-15u, €2,50 per kind

Snuffelhonden opgelet: een goed bewaard geheim van het Rotterdamse Belasting en Douane Museum is het bestaan van leeuwen, walvissen en zeepaardjes in het museum. Je kunt er dus zowaar op safari. Onder leiding van douanehond Doerak en de Tropendeskundige van het museum kunnen kinderen (maar vast ook volwassenen) elke woensdag, zaterdag en zondag in het ‘Paradijs aan de Parklaan‘ op zoek naar beschermde diersoorten. Tochten beginnen om 13.00u. Daarna kun je je eigen tropenkijker maken in het atelier.

FESTIVAL // Jam de La Creme

zaterdag 19 juli, strandpaviljoen Zuid, Scheveningen

Met de slogan ‘Whoomp, there it is!’ beukt Jam de la Creme zich ook dit jaar weer het Scheveningse strandpaviljoen Zuid binnen. Zeven jaar geleden bedacht een stel Haagse muzikanten dat het tof zou zijn met elkaar te jammen. Dat vriendenfeestje groeide uit tot een jamsessie-fenomeen in de Nederlandse muziekscene. Er is geen setlist, het is gewoon ordinair spelen en kijken wat er gebeurt als je talentvolle Nederlandse muzikanten bij elkaar zet op een podium. Dit jaar spelen bandleden van onder meer John Coffey, Splendid, Baskerville, DI-RECT, Focus, Michael Prins, Kyteman Orchestra en Typhoon op het strand. Ook is er een bandpodium, met optredens van o.a. Orgel Vreten, Bombay Show Pig, Stefany June en Hallo Venray.

Bekijk het verslag van vorig jaar:

KIJKEN // We Need To Talk About Kevin

vrijdag 18 juli, 23:15-01u, Nederland 2

Een tiener die tot een gruwelijke daad komt, daar gaat We Need To Talk About Kevin (2011) over. Op zijn zestiende richt hoofdpersoon Kevin een bloedbad aan op zijn middelbare school. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijfster Lionel Shriver uit 2003. NRC-filmrecensent Birgit Donker schreef (€) over het boek en de verfilming:

“Het boek werd een onverwacht groot succes: meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht in tientallen landen. ‘Kevin’ sloeg vooral aan door mond-tot-mond reclame: in leesclubs en op internet werd er veel over gediscussieerd. In die discussies stond niet het tienergeweld centraal, maar falend ouderschap.

[...]

Na de première van de film op het festival van Cannes reageerde Shriver opgetogen. Opmerkelijk voor deze vrouw die over het algemeen veel scheutiger is met haar kritiek dan met lof. The Guardian schreef een artikel over haar “paria-manuscript dat het tot Cannes schopte”. Ze prijst zichzelf gelukkig, want de film van regisseur Lynne Ramsay vindt ze geweldig. “Goeie cast, mooi verfilmd en thematisch trouw aan het boek. Bepaalde plekken, zoals het vreselijke gelikte huis in een buitenwijk waar Eva and Franklin wonen, zijn bijna eng dicht bij wat ik voor ogen had.”

    • Judith Laanen