Technologiegigant schrapt 18.000 banen

Microsoft schrapt 18.000 banen. Dat heeft het softwarebedrijf gisteren bekendgemaakt. Er verdwijnen vooral veel plekken bij de Nokia-divisie, die Microsoft vorig jaar overnam. Van de 18.000 medewerkers verdwijnen er 12.500 bij Nokia, schrijft de nieuwe CEO Satya Nadella in een persbericht. Volgens de technologiegigant verdwijnen er veel werkplekken, maar worden die deels gecompenseerd door nieuwe functies. Volgens Nadella verdwijnen er zowel kantoorbanen als banen in de fabrieken. De meeste medewerkers, 13.000, zullen in de komende zes maanden op de hoogte worden gesteld van hun ontslag. De rest volgt in 2015. De afdeling die Nokia-telefoons produceert waar het besturingssysteem Android op draait, verdwijnt in ieder geval. Microsoft schrapte nog nooit zo veel banen. De laatste grote ontslagronde bij het bedrijf was in 2009, toen verloren 5.800 mensen hun baan. Microsoft beloofde eerder al 600 miljoen dollar te bezuinigen binnen anderhalf jaar na het voltooien van de Nokia-deal. Nadella hintte in een eerder memo al naar een herstructurering van de organisatie.

    • NRC