‘Luchtvaartindustrie achtte hoogte vlucht MH17 veilig’

Foto iStock

In Maleisië is de vliegramp in Oekraïne als een schok aangekomen. De nationale luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines had het al zwaar nadat vier maanden geleden vlucht MH370 verdween, en nog steeds niet is gevonden.

De Maleisische premier Najib Razak heeft tegen de krant The Star gezegd dat er geen noodsignaal is ontvangen uit de cockpit van het toestel. Hij zei ook dat er een Maleisisch onderzoeksteam naar Oekraïne onderweg is.

De meeste passagiers (154) aan boord van het vliegtuig waren Nederlanders. Maar er waren ook 27 Australische inzittenden, 43 uit Maleisië, 12 uit Indonesië, 9 Britten, 4 Belgen, 4 Duitsers, 3 Filipino’s en 1 Canadees. Van 41 inzittenden is de nationaliteit nog niet bekend.

De Australische premier Tony Abbott wilde tegenover journalisten nog niet reageren op de mogelijke betrokkenheid van Rusland. Rusland leverde de afgelopen weken wapens aan de rebellen in het oosten van Oekraïne.

Volgens een Oekraïense minister is de Boeing 777 met een BUK-raket neergeschoten. Op deze website wordt het BUK-luchtdoelsysteem gedetailleerd beschreven. De separatisten in Oost-Oekraïne zouden over dergelijke raketsystemen beschikken, schrijft The Guardian.

De Russische president Poetin geeft de schuld van de crash aan de regering van Oekraine, meldt The Hufftington Post. “Deze tragedie zou niet zijn gebeurd als er vrede zou geweest, of als de militaire acties in het gebied niet zouden zijn hervat.”

De Australische krant The Age bericht dat de hoogte waarop het toestel vloog, zo’n 10 kilometer, door de luchtvaartindustrie als volkomen veilig werd geacht. Op die hoogte wordt ook over andere conflictgebieden gevlogen.

    • Dolf de Groot