Louis straalt met Sir Alex en Sir Bobby

Louis van Gaal hield gisteren als de nieuwe manager van topclub ManUnited zijn eerste persconferentie. „Ik ben democratisch en empathisch naar mensen”.

Louis van Gaal heeft gevoel voor traditie. Dat bleek gisteren direct aan het begin van zijn eerste persconferentie als manager van Manchester United. Uitvoerig sprak hij zijn waardering uit voor het feit dat hij was ontvangen door Sir Bobby Charlton, een van de legendes van de club. „Allereerst wil ik hem bedanken, want het is een grote eer om in dit stadion te komen en te worden rondgeleid door Sir Bobby Charlton. Ik ben van de leeftijd dat ik hem nog heb zien spelen, dus ik weet wat hij heeft betekend voor Manchester United en het Engelse voetbal.”

Van Gaal gaf aan dat hij zijn nieuwe club nog altijd als de grootste ter wereld ziet. „Toen ik met het Nederlands elftal in China en Brazilië was hadden de mensen het daar over Manchester United. In mate van bekendheid is het de grootste club ter wereld.”

En die club zal hij weer opnieuw moeten gaan opbouwen, nadat ManUnited vorig seizoen op een teleurstellende zevende plaats eindigde. De coach wil voorlopig al zijn energie in het eerste team steken. Hij zal zich daardoor minder bezighouden met andere afdelingen binnen de club, zoals de jeugdopleiding.

Veel over het eerste team wilde Van Gaal gisteren niet zeggen. Hij wil de komende tijd eerst zijn spelersgroep bestuderen en kijken of hij zich nog verder wil versterken. „In de eerste drie of vier weken wil ik zien hoe de spelers zijn en dan zal ik misschien nog andere spelers gaan kopen.”

Veel staat dus nog open, ook over de invulling van het aanvoerderschap heeft hij nog geen beslissing genomen, zo werd gisteren duidelijk. Dus geen zekerheid voor Robin van Persie, de spits die als captain fungeerde onder Van Gaal op het WK. „Na verloop van tijd zal ik mijn beslissing maken. De rol van de aanvoerder binnen het team is heel belangrijk voor mij.”

Los van de sportieve zaken wilde de Engelse pers ook weten hoe Van Gaal naar zijn eigen persoon keek, een onderwerp waar hij in Nederland vaak over sprak. „Ik ben democratisch, en empathisch naar mensen. Ik weet dat ik ook een sterke persoonlijkheid heb, maar de andere eigenschappen zijn belangrijker. Dat zijn de sleutels van mijn persoonlijkheid.”

Op de vraag of hij ook autocratisch was, zei Van Gaal dat dit vooral een gecreëerd beeld was. „De media willen dat deel van de persoonlijkheid laten zien. Maar dat is een klein deel. Als je dat echter blijft herhalen, dan denkt iedereen dat het zo is.”

Volgens Van Gaal is een sterke persoonlijkheid niet hetzelfde als autocratisch. „Veel mensen denken dat dit wel zo is. Ik heb een sterke filosofie. En elk jaar dat ik heb getraind wordt die filosofie bevestigd. Alex Ferguson had ook een sterke filosofie en dat werd ook telkens bevestigd omdat hij vele prijzen won.”

De twee coaches hebben elkaar al gesproken. „Sir Alex belde me om me te feliciteren en we gaan een keer koffie drinken. In het verleden zijn we vaak uitgenodigd voor forums van de UEFA en daar dronken we altijd een glas wijn.” Van Gaal zal blij zijn als hij iets van het succes van de Schotse manager kan bereiken. De verwachtingen zijn hooggespannen. „Maar daardoor is het een grote uitdaging. Daarom heb ik voor deze club gekozen.”