Lood & Whisky: Hoe Frans Heddema in prullenbakken naar nieuwtjes zocht

Foto Merlijn Doomernik / NRC

Nieuwssites, blogs en sociale media. De journalistiek verandert in razendsnel tempo. Hoe werd de krant in de vorige eeuw gemaakt? NRC-redacteur Rosan Hollak sprak met vijf journalistieke grootheden over de journalistiek in hun tijd. Vandaag: Frans Heddema.

Heddema (Haarlem, 1936) is een journalistieke alleskunner. In zijn loopbaan werkte hij voor de Revue, De Aalsmeerder Courant, De Amstellander en dagblad De Tijd  - en beantwoordde hij brieven voor de Donald Duck. Uiteindelijk kwam hij bij Het Parool terecht; “gouden tijden”, zegt Heddema. In de jaren negentig ging hij met pensioen. Vandaag publiceert NRC Handelsblad het complete interview met Frans Heddema ().

Lees hieronder vast een aantal fragmenten uit dat artikel:

Rondhangen op het stadhuis was een belangrijk onderdeel van het werk. Rond een uur of half zes ’s avonds maakte Heddema vaak een rondje op de burelen om ‘vissen te vangen’. “Contacten onderhouden, het vertrouwen winnen van ambtenaren, die zaken zijn heel belangrijk. Meestal keek ik of er nog interessante dingen in de prullenbak lagen. Vaak zat er wel iets bij wat een assistent van de wethouder argeloos had weggegooid. Dan had ik weer nieuws.”

Het werk slokte Heddema volledig op. “In het café trof je mij niet aan. Als ik tijd over had, was ik thuis.” Qua zorg en aandacht voor de kinderen had het, zo geeft hij toe, ‘beter gekund’. “Ja, dat kan ik achteraf concluderen. Maar hoe kon je in godsnaam in deeltijd de gemeenteraadsverkiezingen doen? Er werd in die tijd niet over zorg nagedacht. Als journalist was je 24 uur per dag in dienst. Je moest er ook niet over gaan zeuren.”

Stadsverslaggeving was dan ook “een echte mannenbaan”, zegt Heddema. Dat bleek ook eind jaren zeventig, toen er twee vacatures op de Amsterdamse redactie vervuld moesten worden.

Heddema, inmiddels chef, nam alle sollicitatiebrieven door. “De beste kandidaten waren twee dames. Maar de hoofdredacteur reageerde huiverig. Hij zei: ‘Ik wil een pik op de redactie. Die meisjes kan je toch niet het traangas insturen.’ Toch werden de dames aangenomen. Ze verdroegen het traangas uitstekend.”

Hollak ging op bezoek bij Heddema en sprak met hem over zijn eerste baantje, zijn journalistieke uitzoekwerk en over Donald Duck. 

Lees hier het hele interview met Frans Heddema: ‘Vaak keek ik even in de prullenbak’ (€)

    • Rosan Hollak