Johnny Winter overleden

Johnny Winter in 1970. Foto Robert Altman

De Amerikaanse bluesmuzikant Johnny Winter is woensdag op 70-jarige leeftijd overleden in een hotel in Zürich. Winter, die al jaren een zeer broze gezondheid had, was bezig met een Europese tournee.

Als gitarist, zanger en producer was Winter een van de gezichten van de bluesrock in de jaren zeventig. In 1968 brak de geboren Texaan door met zijn album The Progressive Blues Experiment. Een jaar later speelde hij op het Woodstock-festival en daarna vulde hij in zijn thuisland met gemak stadions vol met publiek.

Met zijn lange witblonde haren en lichtrode ogen was Winter, die leed aan albinisme, een opvallende verschijning. Begin jaren zeventig raakte hij verslaafd aan drank en drugs. Een ervaring die hem in 1973 inspireerde tot Still Alive and Well, een van zijn best verkopende albums.

In september zou een nieuw album van Winter uitkomen, Step Back.