Israëlische militair en 11 Palestijnen gedood bij grondoffensief

Een vader verzorgt zijn dochter, die gewond is geraakt bij een luchtaanval vannacht, in het Shifa ziekenhuis in Gaza-stad. Foto Reuters / Finbarr O'Reilly

Een Israëlische militair en elf Palestijnen zijn om het leven gekomen, sinds Israël gisteravond een grondoffensief aankondigde in Gaza. Dat meldt persbureau Reuters.

De militair is het eerste slachtoffer aan Israëlische zijde sinds de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het leger gisteravond de opdracht gaf een grondoffensief te beginnen. De aankondiging voor een grondoorlog kwam na dagen van luchtaanvallen over en weer.

Tijdelijk bestand

Gisteren was nog sprake van een door Egypte voorgesteld tijdelijk bestand. Dat was bedoeld om hulpverleners de kans te geven om goederen naar Gaza te brengen. Tijdens het bestand zouden vanuit Gaza drie mortieren op Israël zijn afgevuurd. Vlak voor het tijdelijk staakt-het-vuren beschoot Israël nog 37 doelen. Al snel werden de beschietingen weer opgevoerd.

De grondtroepen gaan aanvallen uitvoeren op doelwitten van Palestijnse militanten. Het leger heeft niet tot doel het regime van Hamas omver te werpen, zegt een legerwoordvoerder. Volgens persagentschap AFP zijn 18.000 extra reservisten opgeroepen voor het offensief. Israël waarschuwde gisteren al voor een grondoffensief en drong aan op de evacuatie van verschillende gebieden in Gaza.

204 Palestijnen omgekomen in negen dagen tijd

Volgens hulpdiensten zijn in negen dagen tijd 204 Palestijnen omgekomen door Israëlische bombardementen, die mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch onwettig noemde. Daarnaast zijn zo’n 1.450 mensen gewond geraakt. Palestijnse extremisten schoten zo’n 1.500 raketten op Israël af, waarvan de meeste werden onderschept. Dinsdag viel de eerste dode aan Israëlische zijde. Israël heeft tienduizenden burgers in Gaza opgeroepen hun huizen te verlaten, mogelijk vanwege meer luchtaanvallen, en waarschuwde ook patiënten van een revalidatiekliniek te vertrekken. De directeur heeft gezegd dat iedereen zal blijven, omdat ze nergens heen kunnen.

    • Marije Willems