Israël is grondoffensief begonnen in Gaza

Israël is begonnen aan een grondoffensief in Gaza. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu maakte gisteravond in een officiële verklaring bekend dat hij het leger daartoe opdracht had gegeven. Doel van de operatie is volgens Netanyahu om de tunnels te vernietigen die Palestijnse militanten gebruiken om Israël binnen te dringen. Volgens een verklaring van het Israëlische leger omvat de operatie gewapende grondtroepen, artillerie-eenheden en inlichtingendiensten, gecombineerd met lucht- en marinesupport.

De aankondiging van het offensief kwam na dagen van luchtaanvallen over en weer. Gisterochtend was er nog sprake van een tijdelijk bestand, bedoeld om VN-medewerkers de kans te geven medicijnen en hulpgoederen naar Gaza te brengen. De BBC meldde gistermiddag dat volgens de Israëlische regering een veelomvattende overeenstemming met Gaza was bereikt over een wapenstilstand. Dat bericht werd later door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken en door Hamas ontkend. Israël waarschuwde gisteren al voor een grondoffensief en drong aan op de evacuatie van verschillende gebieden in Gaza.

Voor aanvang van het grondoffensief werden de Israëlische aanvallen op de Gazastrook gisteravond geïntensiveerd. Gaza werd zowel vanuit de lucht als vanaf zee gebombardeerd en met raketten beschoten. Daarbij kwamen zeker vier kinderen om. Ook begonnen Palestijnse militanten weer met raketbeschietingen vanaf zowel Gaza als Israëlisch grondgebied.

Woensdag kwamen eveneens vier kinderen om bij een Israëlisch bombardement op de Gazastrook. Ze werden vermoedelijk aangezien voor Hamasstrijders. Palestijnse overheidsfunctionarissen zeggen dat sinds 8 juli 227 Palestijnen zijn gedood. Dinsdag viel de eerste Israëlische dode, door een raket van Hamas. Daarvan werden de afgelopen tien dagen 1.200 op Israël afgevuurd. De meeste werden door het Israëlische raketschild Iron Dome onderschept.

De woordvoerder van Hamas noemde het Israëlische offensief „dom” en voorspelde „vreselijke consequenties”.

    • Reuters
    • Novum
    • NRC