Israël: grondoffensief wordt aanzienlijk uitgebreid

Het Israëlische leger staat klaar om het grondoffensief in de Gazastrook fors uit te breiden. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vanochtend verklaard. Eerder werd bekend dat bij het offensief een Israëlische militair en veertien militanten omgekomen zijn.

Israëlisch geschut op de Gazastrook. Het grondoffensief wordt verder uitgebreid, aldus premier Netanyahu.
Israëlisch geschut op de Gazastrook. Het grondoffensief wordt verder uitgebreid, aldus premier Netanyahu. Reuters / Nir Elias

Het Israëlische leger staat klaar om het grondoffensief in de Gazastrook ‘aanzienlijk’ uit te breiden. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vanochtend verklaard. Vanochtend werd bekend dat bij het offensief een Israëlische militair en 23 Palestijnen omgekomen zijn.

Onder de doden zijn drie Palestijnse tieners, zo schrijft persbureau AFP vanmorgen. De kinderen tussen de twaalf en zestien jaar werden vlakbij de grens gedood, aldus een woordvoerder van de hulpdiensten.

Netanyahu zei in zijn verklaring dat het leger de instructie heeft gegeven om het tunnelnetwerk van Hamas aan te vallen, en dit is ‘niet alleen vanuit de lucht mogelijk’. Het leger heeft vannacht de aanval geopend op raketlanceerinstallaties, tunnels en meer dan honderd andere doelwitten. Sinds de start van het grondoffensief zijn vijftig raketten vanuit Gaza afgevuurd richting Israël. Gisteren drong Israël aan op evacuatie van verschillende gebieden in Gaza.

Tijdelijke bestand geschonden

Het grondoffensief werd gisteravond aangekondigd na dagen van duizenden luchtaanvallen over en weer. Gisteren was nog sprake van een door Egypte voorgesteld tijdelijk bestand. Dat was bedoeld om hulpverleners de kans te geven om goederen naar Gaza te brengen. Tijdens het bestand zouden vanuit Gaza drie mortieren op Israël zijn afgevuurd. Vlak voor het tijdelijk staakt-het-vuren beschoot Israël nog 37 doelen. Al snel werden de beschietingen weer opgevoerd.

Het leger heeft niet tot doel het regime van Hamas omver te werpen, aldus een woordvoerder van het leger. Volgens persagentschap AFP zijn tot dusver 18.000 extra reservisten opgeroepen voor het offensief.

204 Palestijnen omgekomen in negen dagen

Volgens hulpdiensten zijn in negen dagen tijd 204 Palestijnen omgekomen door Israëlische bombardementen, die mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch onwettig noemde. Daarnaast zijn zo’n 1.450 mensen gewond geraakt. Palestijnse extremisten schoten zo’n 1.500 raketten op Israël af, waarvan de meeste werden onderschept.

Dinsdag viel de eerste dode aan Israëlische zijde. Israël heeft tienduizenden burgers in Gaza opgeroepen hun huizen te verlaten, mogelijk vanwege meer luchtaanvallen, en waarschuwde ook patiënten van een revalidatiekliniek te vertrekken. De directeur heeft gezegd dat iedereen zal blijven, omdat ze nergens heen kunnen.