IS waarschuwt christenen in Mosul: bekeer je, of sterf

Een foto van enige dagen geleden: strijders van de Islamitische Staat Irak houden krijgsgevangenen onder vuur. Foto AP

De islamitische extremisten van de Islamitische Staat in Irak (IS, voorheen bekend als ISIS) hebben christenen in de stad Mosul in het noorden van het land een ultimatum gesteld. Christenen moeten zich tot de islam bekeren, een religiebelasting betalen of sterven.

Dat staat volgens persbureau Reuters in een verklaring die in de stad via pamfletten en omroepinstallaties is verspreid.

De eis van IS gaat volgens Reuters morgen al in. De verklaring werd gisteren verspreid en onder meer in moskeeën voorgelezen. Een eventuele vierde optie is volgens IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi slechts het verlaten van het kalifaat dat IS heeft gesticht in het noorden en westen van Irak.

De optie van religiebelasting, ook wel jizya genoemd, stamt uit de zevende eeuw na Christus. Toen konden christenen ook geld betalen aan hun moslim-overheersers in ruil voor bescherming. Ten tijde van het Ottomaanse rijk werd de regeling echter halverwege de negentiende eeuw afgeschaft.

Mosul is van oudsher een stad met een religieus diverse bevolking. Tot 2003 woonden er in de stad liefst zo’n 100.000 christenen. Maar veelvuldige aanvallen op hen in de jaren daarop hebben dat aantal drastisch doen teruglopen.

Volgens Reuters woonden er vlak voor de inname van Mosul door IS nog slechts zo’n 5.000 christenen in de stad. De meeste van hen zijn sindsdien gevlucht. Volgens het persbureau zijn er momenteel waarschijnlijk nog slechts zo’n 200 christenen in de stad.

De meeste christenen uit Mosul zijn gevlucht naar veiliger Iraakse steden als Erbil en Dohuk.