In memoriam Asian Glories

Bij een ramp van de omvang van die met de Malaysian-vlucht naar Kuala Lumpur weet je bijna zeker dat je een van de slachtoffers zult kennen, al is het maar via een gezamenlijke kennis. Maar in het geval van Jenny Loh en haar man Popo Fan zullen het vele honderden zijn die een vriend en een vriendin moeten missen. Jenny en Popo hadden namelijk een restaurant en wel een heel bijzonder restaurant. Asian Glories in Rotterdam was een thuishaven voor iedereen die van lekker eten houdt en er kwaliteit in weet te herkennen. Jenny was een van de allerhartelijkste gastvrouwen uit het métier, ze wist iedereen die in haar zaak kwam het gevoel van persoonlijke vriendschap te geven, terwijl Popo, haar man, in de keuken de stille kracht leverde die het restaurant jaar in jaar uit op een indrukwekkend kwaliteitsniveau hield.
Ik weet zeker dat de foto’s van Popo’s gerechten gekoesterd worden in de telefoons van menig cuisinier, want Asian Glories was (ook) een koksrestaurant.
In de keuken van Asian Glories maakte Popo alle ingrediënten zelf, zoals het deeg voor de gestoomde dim sum dat de meeste koks kant en klaar uit het diepvriesvak van de groothandel vissen. Zijn techniek deed niet onder voor die van collega’s met Michelinsterren en hij bediende zich ook met hetzelfde gemak van de topproducten uit de Franse keuken, waar Jenny feilloos de passende wijnen bij schonk.
De laatste tijd stond zoon Kevin naast zijn vader in de keuken, Jenny sprak met grote trots over hem toen ik haar een paar maanden geleden sprak voor een Oosterse restaurantbijlage van NRC Lux. Ze had haar zoon in de keuken van Sergio Herman weten te krijgen voor een opleiding en die missie was glansrijk geslaagd.
Kevin verloor bij de ramp naast zijn beide ouders ook nog een grootmoeder. Hij heeft al leten weten dat hij de twee zaken van zijn ouders (Asian Glories en Dim Daily) open wil houden. Aan gasten zal het hem niet ontbreken, nu maar hopen dat hij de kracht vindt om zonder zijn twee wonder-ouders verder te gaan. Veel sterkte, Kevin.
Bijgaand filmpje maakte ik vijf jaar geleden in (toen nog de oude) keuken van Asian Glories.