“Hell to pay” als Rusland hier achter zou zitten

Foto iStock

De verhouding tussen de VS en Rusland was al onderkoeld. Sinds donderdag is die ijzig te noemen. President Obama had net nieuwe, scherpe sancties tegen Moskou aangekondigd vanwege Russische steun aan de rebellen in Oekraïne, strafmaatregelen die in Moskou ‘evil’ werden genoemd. Kort daarna stortte het Maleisische toestel uit Amsterdam neer.

Het was president Poetin die Obama als eerste vertelde over de ramp. Speculatie over de verantwoordelijkheid kwam er niet uit Washington. Buiten de hoofdstad wel.

“Een vreselijke tragedie”, zei Obama. Hij beloofde alle mogelijke steun aan de Oekraïnse regering en waarschuwde dat de crash-scéne met rust moet worden gelaten, zodat er onafhankelijk onderzoek kan worden gedaan.

Buiten de regering is emotioneel gereageerd. Als blijkt dat Rusland of pro-Russische separatisten achter de aanslag zitten, dan is er “hell to pay”, zei de  de invloedrijke Republikeinse senator McCain. Dan breekt de hel los. Wat dat precies zou betekenen? De man die in 2008 zelf president hoopte te worden, wilde daar niet op speculeren. Maar “McCain zei dat het incident onderdeel zou kunnen zijn van een ‘patroon’ van separatisten die in staat zijn om vliegtuigen neer te halen”, aldus Politico. Hun materiaal? Russische makelij.

Oud-minister Hillary Clinton had geen goed woord over de Russische rol in de Oekraïnse crisis. “Als Rusland betrokken is, dan is de vraag wat de Europeanen doen”, zei zij tegen interviewer Charlie Rose. “Dat moet dat de Europeanen inspireren om veel meer te doen”, vindt Clinton. Zoals: zijn eigen sancties aanscherpen, alternatieven vinden voor Gazprom, want de Europese landen zijn immers afhankelijk Russisch gas, “en meer doen – met ons – om de Oekraïners te helpen.”

De Verenigde Naties hebben intussen besloten om een noodvergadering te houden naar aanleiding van de vliegramp en de crisis in Oekraïne. De Veiligheidsraad in New York komt vrijdag om twee uur ‘s middags (Nederlandse tijd) bijeen.

Satelliet bespeurt raket

Hoe wisten de Amerikanen zo snel dat een radar-gestuurde luchtdoelraket vanaf de grond vlucht MH17 neerhaalde? Dankzij een groep satellieten, meldt NBC News. Zij zijn onderdeel van het Space Based Infrared System (SBIRS). Er zijn te allen tijde zeker vijf satelieten in de lucht. Ze worden ondersteund door het Defense Support Progam (DSP), het anti-raket-defensie-programma. De satellieten vliegen op 35.780 kilometer boven de aarde en pikken hittebronnen aan het aardoppervlak op – zoals de rookpluimen van een lanceerinstallatie.

De waarde van dit SBIRS is rond deze ramp opnieuw bewezen, maar Lockheed Martin had dat bewijs niet nodig. Het bedrijf heeft net een paar weken geleden het contract gewonnen om twee nieuwe satellieten te bouwen voor de detectie van raketten. Waarde van het contract: 1,41 miljard euro.

Aviation Week meldt dat het vermoedelijk om een SA-11 raket ging, onderdeel van een mobiel air defense system. ‘Een zeer dodelijke bedreiging’ voor de burgerluchtvaart. Wie die luchtdoelraket afvuurde? Aan speculatie daarover wagen ook de Amerikaanse media zich niet.

    • Diederik van Hoogstraten