WK Zwerkbal in Canada: niet met de bezems slaan

The Fort Adams Trust

Harry Potters balspel op vliegende bezemstelen, zwerkbal, is werkelijkheid geworden: morgen zijn de wereldkampioenschappen Dreuzel Zwerkbal, officieel Muggle Quidditch, in Burnaby in Canada. Gevlogen wordt er niet, maar de spelers rennen rond met een bezem tussen de benen. Niet-tovenaars (dreuzel) zwerkbal is een vrolijke, gemengde contactsport. Het is een mix van rugby, handbal, tikkertje en korfbal van zeven tegen zeven spelers, waarbij de spelers elkaar tegen de grond mogen werken. „Het gaat er niet altijd even zacht aan toe”, zegt zwerkbalspeler Ruth D’Hoorde (17) uit het Oost-Vlaamse Drongen op de site Vandaag.be: „Er bestaat geen buitenspel zoals in het voetbal, maar je kan wel gele of rode kaarten krijgen. Je mag je tegenstander fysiek aanvallen, maar niet met je bezem slaan.”

Het gaat er om elkaar al ballen gooiend tegen te werken, punten te scoren (door de bal door hoepels te gooien) en de ‘snaai’ te vangen: een tennisbal die in een sok is gestopt en uit de broek bengelt van een onpartijdige vijftiende speler.

België doet voor het eerst mee aan deze tweede tweejaarlijkse wereldspelen van de International Quidditch Association en speelt tegen Italië, Mexico, Frankrijk, de VS en Groot-Brittannië. Wereldwijd zijn er zo’n 600 teams, in Nederland sinds kort vier, waaronder het Utrechtse NILS Quidditch (ook op facebook) dat in 2016 mee wil doen aan de wereldspelen.

    • Paul Steenhuis