We Need to Talk About Kevin

Ned. 2, 23.15-01.00 u

(Lynne Ramsay, 2011). Eva (Tilda Swinton) is een reisschrijfster die haar carrière opzij zet als ze zwanger raakt. En dan blijkt haar eerste kind Kevin ook nog een lastige huilbaby te zijn die zich bovendien ontwikkelt tot een onuitstaanbare pestkop die het bloed onder zijn moeders nagels vandaan haalt. Als Kevin als puber een afschuwelijke daad pleegt, voelt Eva zich ontzettend schuldig. Komt het door haar gebrek aan moederliefde? Of was Kevin geestelijk gestoord en is er geen verklaring voor zijn daad?

De verfilming van Lionel Shrivers boek We Need to Talk About Kevin (2003) is vrij radicaal. Regisseur Ramsay husselt constant heden en verleden door elkaar, met fragmentatie als gevolg. Ook de eenduidigheid van Kevin is jammer. Hij doet eerder aan het duivelskind uit The Omen denken dan aan iemand met een zware persoonlijkheidsstoornis. Maar als Ramsay haar grote filmische talent ten volle benut, levert dat onvergetelijke momenten op, zoals de scène waarin Eva de kinderwagen met haar huilende baby naast een stel wegwerkers parkeert die bezig zijn met luide drilboren. Het geluid overstemt tijdelijk haar huilbaby. Wanhoop gevangen in één beklemmend beeld.

    • André Waardenburg