Eerste tropische dag 2014 een feit

Kinderen spelen eerder deze week in het verkoelende water tijdens een zomerse dag op het Vlissingse strand. Vandaag is de eerste tropische dag in Nederland. Foto ANP / Marco de Swart

Vandaag gaat de boeken in als de eerste tropische dag van dit jaar. Rond 14.00 uur bereikte het kwik in De Bilt de grens van 30 graden. Hiermee is het relatief laat in het jaar voor het eerst officieel tropisch warm in Nederland.

Ondanks het warme weer zullen er vandaag naar verwachting geen records sneuvelen vandaag, zegt een woordvoerder van weeronline.nl tegen persbureau Novum. De warmste 18 juli was in 2006, toen het in De Bilt 33,2 graden werd. Het warmst ooit in heel Nederland op 18 juli was het in Maastricht in 1964. Daar werd het toen 35,1 graden.

In Eindhoven en Hoek van Holland werd het vandaag het eerst tropisch warm. In die plaatsen werd de grens al om 12.10 uur overschreden. Om van een officiële landelijke tropische dag te kunnen spreken moet het echter ook in De Bilt 30 graden worden.

De eerste tropische dag van het jaar valt gemiddeld op 30 juni, meldt Novum. Vorig jaar werd in De Bilt precies een maand eerder, op 18 juni, een tropische dag bereikt. De hoogste temperatuur tot nu toe dit jaar in De Bilt werd op 4 juli gemeten. Toen werd het 28,9 graden.

Morgen wordt het naar verwachting nog warmer. De maxima liggen dan rond de 33 graden. In het zuidoosten wordt het op sommige plaatsen zelfs waarschijnlijk 35 graden. Ook op de Wadden worden tropische waarden behaald, wat volgens weeronline.nl niet elk jaar gebeurt.

Overmorgen wordt het waarschijnlijk niet tropisch warm vanwege bewolking en buien. Wel blijft het ook dan zomers warm. Er kan daardoor echter dit weekend waarschijnlijk nog niet worden gesproken van een officiële hittegolf. Om van een officiële hittegolf te kunnen spreken moet de temperatuur in ieder geval vijf etmalen achtereen op tenminste 25 graden zijn uitgekomen, waarbij drie keer een waarde van tenminste 30 graden is bereikt.