Dodental door grondoffensief Gaza loopt op

Palestijnse mannen helpen een lokale journalist die gewond raakte tijdens een Israëlische luchtaanval. Foto ANP

Ten minste 33 Palestijnen zijn om het leven gekomen sinds het begin van het grondoffensief door het Israëlische leger in Gaza gisteravond. Dat meldt persbureau AFP. Onder hen zouden zich een baby van vijf maanden en drie tieners van tussen de twaalf en zestien jaar oud bevinden. Het dodental aan Palestijnse zijde is daarmee opgelopen tot 274.

Tijdens het offensief werd ook een Israëlische soldaat gedood. Het is het tweede dodelijke, Israëlische slachtoffer sinds de luchtaanvallen tussen Hamas en Israël op 8 juli begonnen. Het grondoffensief volgde op een weigering van Hamas om in te gaan op een door Egypte voorgesteld tijdelijk bestand.

Vannacht opende het Israëlische leger de aanval op raketlanceerinstallaties, tunnels en meer dan honderd andere doelwitten. Bij nieuwe bombardementen vandaag zijn zeker drie personen in het Khan Younès, in het zuiden van Gaza gedood. Een vierde persoon kwam om het leven in Nousseirat, het centrum van Gaza.

Elf dagen, 3000 raketten

Sinds de start van de luchtaanvallen zijn ten minste 1.164 raketten op Israël afgevuurd. Het Israëlische leger zegt dat 320 projectielen zijn onderschept. Zelf voerde Israël tot nu toe ten minste 2000 luchtaanvallen op Gaza uit, meldt persbureau AP.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag met de Israëlische premier Benjamin Netayahu gesproken over de operatie in Gaza. Obama benadrukte daarbij het recht van Israël zichzelf te beschermen. Geen enkele natie zou moeten accepteren dat het wordt gebombardeerd, aldus de Amerikaanse president.

Wel benadrukte Obama dat bij de tegenaanvallen gericht op Hamas het aantal burgerslachtoffers zo veel mogelijk moet worden beperkt.

Update 21.00 uur: Egypte blijft aandringen op staakt-het-vuren

Ondanks het mislukken van een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël, blijft het land aandringen op verdere onderhandelingen. Tijdens een persconferentie in Kairo riep Sameh Shukri, de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, samen met zijn Franse collega Laurent Fabius op tot een einde van het bloedvergieten. Beide ministers roepen Hamas en Israël op terug te keren naar de onderhandelingstafel, meldt persbureau Reuters. Ook liet Fabius weten Qatar hebben opgeroepen om daarbij te helpen, dat banden onderhoudt met Hamas.

    • Eva Oude Elferink