Dit is wat we nu weten over de verongelukte Boeing 777

Het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines, dat gisteren vertrok uit Amsterdam, is “hoogstwaarschijnlijk” uit de lucht geschoten. Dat zei Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, vanmiddag in een persconferentie. Wat weten we nu van de ramp? Een overzicht.

Bij alle Nederlandse overheidsgebouwen hangt de vlag vandaag halfstok.
Bij alle Nederlandse overheidsgebouwen hangt de vlag vandaag halfstok. Foto AFP / Robin Utrecht

Het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines, dat gisteren vertrok uit Amsterdam, is “hoogstwaarschijnlijk” uit de lucht geschoten. Dat zei Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, vanmiddag in een persconferentie. Wat weten we nu van de ramp? Een overzicht.

 • Vlucht MH17 van Malaysia Airlines, een Boeing 777-200, vertrok gisteren om 12.14 uur vanuit Schiphol richting Kuala Lumpur (Maleisië).
 • Boven Oekraïne vloog het toestel op tien kilometer hoogte.
 • Iets na vijf uur kwamen de eerste berichten binnen over een neergestort vliegtuig op de grens van Rusland en Oekraïne.
 • Malaysia Airlines bevestigde om 17.36 dat het contact met het toestel om 14.15 uur verloren was.
 • Bij de ramp zijn alle 298 inzittenden omgekomen (inclusief bemanning), onder wie zeker 193 Nederlanders. In het toestel zaten verder 44 mensen uit Maleisië (onder wie vijftien bemanningsleden), 27 uit Australië, 12 uit Indonesië, 10 uit Groot-Brittannië, 4 uit Duitsland, 4 uit België, 3 uit de Filipijnen, 1 uit Canada en 1 uit Nieuw-Zeeland.
 • Volgens luchtverkeersleiding EUROCONTROL vloog het vliegtuig via een goedgekeurde route, zo bleek gisteren uit een verklaring. In de uren voor de ramp vlogen andere vliegtuigen over hetzelfde gebied.
 • Sinds gisteravond zeven uur mijden vliegmaatschappijen als Lufthansa, Aeroflot, Turkish Airlines, Air France en KLM het Oost-Oekraïense luchtruim.
 • De piloten hebben geen noodsignaal afgegeven, zei de Maleisische premier Rajib Nazak gisteravond in een persconferentie.
 • Rond half negen ‘s avonds hebben pro-Russische separatisten één van de twee zwarte dozen (met informatie over de vlucht) gevonden. Deze wordt naar Moskou gebracht, zeggen ze. Vanmorgen vroeg is de tweede doos gevonden.
 • De Amerikaanse vice-president Joe Biden zei gisteravond rond kwart voor elf dat het ernaar uitziet dat het toestel uit de lucht is geschoten.
 • Het Kabinet meldde tegen middernacht dat een consulair bijstandsteam naar Kiev gaat om daar de ambassade te versterken.
 • Tijdens een persconferentie vanmorgen meldden de Maleisische autoriteiten dat het vliegtuig met zekerheid naar beneden is gehaald.
 • Vandaag om 16.00 uur (Nederlandse tijd) komt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeen om over Oekraïne te praten.
 • Alle vlaggen op Nederlandse overheidsgebouwen hangen vandaag halfstok. Dat besloot de Rijksvoorlichtingsdienst gisteravond.
 • Er komt een grootschalig internationaal onderzoek naar de oorzaak van de ramp.

De vliegroute van MH17:

Bron NRC

 

De schuldvraag

Wie verantwoordelijk is voor de ramp is nog onbekend. Oekraïne geeft de schuld aan de pro-Russische separatisten, maar die wijzen naar Oekraïense regeringstroepen. Minister Opstelten:

“Veel landgenoten zijn omgekomen. Daarom is het van belang dat ook Nederland als onderdeel van het internationale onderzoeksteam zo snel als mogelijk onderzoek kan doen op de locatie waar het toestel is neergekomen. In overleg met de autoriteiten van de Oekraïne zal dat onderzoek zo snel mogelijk van start gaan.”

Rusland: ongeval in Oekraïne

In een verklaring uitte president Poetin gisteravond zijn “diepste medeleven aan premier Najib Razak” (Maleisië) in verband met het “ongeval op het grondgebied van Oekraïne”. Volgens het Kremlin toont de ramp aan dat er “snel een vreedzame oplossing moet worden gevonden voor de acute crisis in Oekraïne.”

Oekraïne: een terroristische aanval

Oekraïne wees al snel naar de separatisten in het oosten van het land. Ook president Porosjenko ontkent de betrokkenheid van het Oekraïense leger. Gisteravond twitterde hij: “MH17 is geen ongeluk of ramp, het is een terroristische aanval.” Vanmorgen beweerde Olexander Horin, de Oekraïense ambassadeur in Den Haag, op Radio 1 dat dit vaststaat.

Pro-Russische separatisten: het waren regeringstroepen

Ook de separatisten ontkennen betrokkenheid. Een leider van de pro-Russische rebellen beweerde gisteren dat regeringstroepen achter de aanslag zitten, zegt persbureau Reuters. Volgens het Russische persbureau RIA Novosti hebben de separatisten gisteravond een wapenstilstand van drie dagen aangeboden voor herstelwerkzaamheden rond de plek van de ramp.

Amerika: toestel geraakt door luchtdoelraket

Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen dat het toestel is neergehaald door een luchtdoelraket. Sinds gisteren circuleren op internet al geluidsopnames van telefoongesprekken tussen separatistenleiders, waarin ze zeggen dat ze de MH17 hebben geraakt. De authenticiteit ervan is niet geverifieerd. Hillary Clinton wil dat Europa de sancties tegen Rusland aanscherpt, alternatieven vindt voor Russisch gas en meer doet om Oekraïne te helpen.

Wat zegt de rest?

 • De Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt op een persconferentie van een “tragische escalatie van het conflict in het oosten van Oekraïne”. Ze ziet aanwijzingen dat de pro-Russische rebellen in Oekraïne zwaar bewapend zijn, en dat ze de Russische grens oversteken. Rusland moet zijn verantwoordelijkheid nemen, zegt Merkel.
 • Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, riep vannacht op tot een “volledig en transparant” onderzoek naar de oorzaak van de ramp.
 • Ook de Franse president Hollande eiste gisteren dat er alles aan gedaan moet worden om uit te zoeken wat er is gebeurd.
 • En ook Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, zegt dit in een verklaring: ”De instabiliteit in de regio, veroorzaakt door separatisten, heeft een toenemende gevaarlijke situatie gecreëerd.”

Voor de laatste ontwikkelingen rond de vliegramp in Oekraïne, lees ons liveblog.