‘Deadline akkoord nucleaire programma Iran uitgesteld’

De deadline voor een akkoord over het nucleaire programma van Iran is uitgesteld tot november. Dat meldt AFP. Dit komt niet als een verrassing aangezien John Kerry, William Hague en ook de Iraniërs al eerder lieten weten niet optimistisch te zijn dat de datum van 20 juli gehaald zou worden.

De deadline voor een akkoord over het nucleaire programma van Iran is uitgesteld tot 24 november. Dat meldt AFP op basis van diplomatieke bronnen. Dit komt niet als een verrassing aangezien John Kerry en ook de Iraniërs zelf al eerder lieten weten niet optimistisch te zijn dat de datum van 20 juli gehaald zou worden.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #UPDATE Iran nuclear deadline extended to Nov 24: diplomats http://t.co/irKCnl0862

Vorige week zondag werd al duidelijk dat de onderhandelingspartners - Frankrijk, Engeland, China, Rusland, VS (de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad), Duitsland en Iran - met “significante” meningsverschillen kampten, in de woorden van Catherine Ashton, defensiechef van de EU. Ook werd er al hardop gesproken van een gebrek aan “progressie” in de gesprekken.

Het akkoord tussen het Westen en Iran zou erg wenselijk zijn voor de partijen, gezien de huidige onrust in het Midden-Oosten. Zo vertelde onze correspondent Caroline de Gruyter vorige week zondag:

“[Ook] voor de grootmachten wordt een deal steeds urgenter. Sunnitische jihadi’s bestormen in ijltempo Irak. Syrië is door jarenlange oorlog uit elkaar gereten. In een regio die ten prooi valt aan extreem sektarisch geweld, zijn Europa en de VS gebaat bij een stabiele factor. Twaalf jaar geleden was shi’itisch Iran volgens president Bush nog het hart van de ‘as van het kwaad’. Nu kan Iran helpen Irak en Syrië overeind te houden, en daarmee wellicht ook Libanon of Jordanië. Als de Weense onderhandelingen mislopen en de Iraanse atoomproductie niet beknot wordt, dan kan Israël bovendien Iraanse sites bombarderen. Dit zou een rampzalige escalatie zijn.”

Al jarenlang steggelen de landen over het controversiële kernprogramma van Teheran met grote internationale spanningen als gevolg. Eind november vorig jaar bereikten de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland en Duitsland eindelijk een akkoord met Iran over zijn nucleaire programma, maar dat was tijdelijk van aard.

De meest recente ronde van onderhandelingen moesten het akkoord afronden door specifieke teksten vast te leggen voor de partijen. Daarover verliepen de afgelopen maanden de gesprekken uiterst moeizaam. De wereldmachten en Iran beschuldigen elkaar van het stellen van onrealistische eisen.

    • Hans Klis