De kranten over een van de ergste luchtrampen uit de geschiedenis

“Het zwartste scenario is werkelijkheid geworden. We zijn getroffen door een van de grootse vliegrampen in de Nederlandse geschiedenis”, aldus premier Rutte vannacht in een verklaring over de vliegramp met de MH17. Wat schrijven de ochtendkranten?

De Volkskrant: Vliegramp brengt Poetin in het nauw

Als vast komt te staan dat de pro-Russische rebellen vlucht MH17 hebben neergeschoten, kan dat hun doodsteek worden, schrijft de Volkskrant vanochtend in een analyse. een diplomatieke storm zal tegen Rusland opsteken. Het Kremlin moet de rebellen laten vallen. Het alternatief? Terug naar de Koude Oorlog.

Trouw: civiel vliegtuig is makkelijk doelwit

“Je hoeft niet te beschikken over een modern luchtverdedigingssysteem om een passagiersvliegtuig uit de lucht te halen”, zegt de Amerikaanse hoogleraar en raketdeskundige Theodore Postol vandaag in Trouw. “Als een luchtafweerraket geen vliegtuig kan neerschieten, dan is het nergens toe in staat. Een civiel vliegtuig is een makkelijk doelwit omdat het constant, hoog (op zo’n 10 kilometer) en in een rechte lijn vliegt.”

nrc.next: Rusland zal hier op aangekeken worden

Als blijkt dat het toestel door pro-Russische separatisten is neergehaald, zoals Kiev heeft gezegd, dan zal Rusland daar op aangekeken worden, schrijft nrc.next. Niet alleen heeft Rusland steeds geweigerd openlijk afstand te nemen van de opstandelingen, hun bezetting van overheidsgebouwen en hun militaire activiteiten. Maar juist de afgelopen dagen waren er ook steeds meer berichten, onder meer van de NAVO, dat de rebellen recentelijk moderne wapens uit Rusland hebben gekregen. Daar zou ook luchtafweergeschut bij zitten. Dat alles bij elkaar maakt Moskou in westerse ogen medeverantwoordelijk voor het aanhoudende geweld in het oosten van Oekraïne. De grootste internationale implicaties zullen verbonden zijn aan de hamvraag, of het toestel inderdaad is neergehaald.

AD: aanslag is pijnlijke vergissing

Deze aanslag is een erg pijnlijke vergissing, reageert defensiedeskundige Ko Colijn in het AD. Volgens hem heeft niemand hier belang bij. “Het brengt degene die hiervoor verantwoordelijk is alleen maar in grote verlegenheid. Dat zouden bijvoorbeeld de Russen kunnen zijn, die altijd hebben gezegd dat ze de seperatisten niet helpen. Als blijkt dat zij hierachter zitten, dan is het bewijs geleverd dat dit dus niet zo is.”

De Telegraaf: Afschuwelijke moord

Over de rug van de 298 slachtoffers lijkt er een nieuwe oorlog te zijn uitgebroken tussen Kiev en Moskou, schrijft De Telegraaf. Ditmaal over de vraag wie aan de ramp schuld heeft.

The Guardian

The Independent

FT

    • Marije Willems