De beurzen en de vliegramp, twist over de bliksemdoorstart

A picture taken on July 17, 2014 shows wreckages of the malaysian airliner carrying 295 people from Amsterdam to Kuala Lumpur after it crashed, in rebel-held east Ukraine. Pro-Russian rebels fighting central Kiev authorities claimed on Thursday that the Malaysian airline that crashed in Ukraine had been shot down by a Ukrainian jet. AFP PHOTO/DOMINIQUE FAGET

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

De beurzen reageren op de vliegramp

De vliegramp in Oekraïne heeft de wereldwijde financiële markten geschokt. Beursindices van Amsterdam tot Azië reageerden negatief op het neerstorten van vlucht MH 17 en de toenemende geopolitieke spanningen in de regio. De VIX-index, die angst op de beurs meet, steeg met 21 procent - de grootste stijging in een half jaar.

Malaysia Airlines zelf zakte vanochtend in Azië weg. En de index van vliegtuigmaatschappijen had ook de slechtste dag in maanden. Angst voor herhalingen maakt beleggers nerveus. Niet zonder reden: na een ramp met een toestel is er flinke impact op het bedrijf. Wat betekent dit voor Malaysia Airlines?

Twist over de bliksemdoorstart

Zonder aankondiging failliet gaan en direct een doorstart aankondigen. Lingeriemerk Marlies Dekkers deed het vorig jaar, afgelopen maand volgde postorderbedrijf Neckermann en deze maand ook kinderopvangbedrijf Estro. Of het mag, weet niemand. Regelgeving ontbreekt: een wetsvoorstel wordt pas na de zomer door de Tweede Kamer behandeld.

Ondertussen wordt er flink met de omstreden methode geëxperimenteerd. Veel bedrijven zeggen dat het chaos voorkomt, curatoren en rechtbanken zijn verdeeld.

Spanning bij Beter Bed

Voor de aandeelhouders van Beter Bed wordt het een spannende dag. Na rampjaar 2013 - de winst daalde met 43 procent - en tegenvallende eerstekwartaalcijfers, moeten de halfjaarcijfers van vandaag eindelijk weer goed nieuws brengen.

Het beddenbedrijf uit Uden wil van zijn goedkope imago af. Dat betekent weg met de overdaad aan geel en de clown. En, misschien nog wel belangrijker, het altijd opvallend aanwezige riedeltje (“Retteket naar Beter Bed”) is verbannen naar het einde van de reclames. Vandaag zal blijken of het geholpen heeft.

De Rotterdamse haven verliest het op meerdere fronten

Ooit was de Rotterdamse haven het centrum van de wereldhandel. Die status is inmiddels verloren gegaan aan Azië, met name aan de havens van China. En er zijn meer problemen: de containeroverslag groeit niet meer, er gaat minder olie via Rotterdam en de concurrentie uit Europa neemt toe.

Dus wat moet Rotterdam met al die extra capaciteit waar het straks met de Tweede Maasvlakte over kan beschikken? Vandaag komt het Rotterdamse havenbedrijf met cijfers.

En verder

Zie jij tijdens een bezoekje aan het museum niet alleen de kunstwerken, maar vooral ook de gemiste marketingkansen? En heb je altijd al de verantwoordelijkheid voor een echte Picasso willen dragen? Het Van Abbe Museum in Eindhoven is op zoek naar een zakelijk directeur.

    • Harrison van der Vliet