CBS stelt data open voor grote gebruikers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt vanaf vandaag zijn volledige databank als ‘open data’ beschikbaar. De statistische informatie is hierdoor automatisch te gebruiken voor grootverbruikers zoals media en bouwers van websites en apps. Voor gewone gebruikers komt het CBS eind oktober met een eigen app.

De informatie van het CBS wordt zo direct van computer tot computer beschikbaar zonder dat handmatige zoekhandelingen nodig zijn. Het gaat in totaal om 3.400 databestanden, die 14 miljard cellen in tabellen omvatten. „Hierdoor groeit het open data-aanbod van de overheid in één klap met 33 procent”, volgens Tjark Tjin-A-Tsoi, de nieuwe directeur van het CBS.

Via de open data kunnen bouwers van websites en apps de informatie sneller combineren met andere data en hun eigen statistiekproducten bouwen. Media kunnen bijvoorbeeld infografieken op internet direct en doorlopend actualiseren. De open data is beschikbaar op cbs.nl en binnenkort ook op data.overheid.nl.

De gegevens komen naast het bestaande zoeksysteem voor gewone gebruikers, Statline. Op de app die het CBS voor hen ontwikkelt staan data in diverse grafische vormen.

De Europese Commissie berekende eerder dat open data de Europese economie een impuls van 140 miljard euro kunnen geven.