Bevooroordeeld

Schrijfster Franca Treur houdt van schrappen. Resultaat: de reeks ultrakorte verhalen ‘X & Y’ over relaties.

Illustratie Olivia Ettema

Joris zit tijdelijk voor zijn werk in Beijing, Judith zit gewoon in hun huis in Den Haag. In het weekend praten ze uitgebreid met elkaar via Skype. Dat wil zeggen: Judith praat, Joris luistert. Waar wie ook is, zo liggen de verhoudingen.

Dus je liep de avondwinkel uit, zegt Joris. En toen?

Een dikke Turkse jongen had gevraagd of hij Judith iets mocht vragen. Een andere Turkse jongen stond erbij, één met een bril. Natuurlijk, had Judith gezegd. Vraag maar.

Kunt u me vertellen wat de snelste route naar uw hart is? vroeg de dikzak.

Judith had het niet verstaan. Sorry, naar wat?

Naar uw hart!

Verbaasd had Judith geantwoord dat ze die niet aan hem ging vertellen. Tegelijkertijd vertelde haar glimlach de Turkse jongens dat ze zijn poging wel kon waarderen.

Charmant toch? zegt ze tegen Joris. Ze glimlacht weer nu ze eraan terugdenkt. Als Judith glimlacht is ze op haar mooist.

Joris vindt het helemaal niet charmant. Hij zegt dat zo’n Turkse jongen dat nooit zou hebben gezegd als zij een Turks meisje was geweest met een hoofddoek. Je denkt misschien dat het beschaafd geflirt is, maar het is allesbehalve respectvol bedoeld. Dat het ’s avonds laat was, en dat die lui met z’n tweeën waren, bevalt hem ook niet.

Het was beleefd, zegt Judith tegen Joris. En totaal niet agressief. Geen gesis, geen gespuug, gewoon een snedige opmerking. Als je dat al niet meer kan verdragen, dan moet je niet in een stad gaan wonen.

Dat is Joris niet met haar eens, en ze krijgen een lange, moeizame discussie over wat een stad is, sociologisch gezien. Judith brengt in dat er niets mis is met een gevoel van betrokkenheid bij onbekende buurtgenoten. Op het moment dat de jongen vroeg of hij iets mocht vragen, had ze juist van dat gevoel erg genoten. Joris blijft bij zijn punt dat hij haar hopeloos naïef vindt.

En hoe was jouw dag? vraagt Judith. Hoe is het weer daar?

Goed, zegt Joris. Omdat hij niemand kent in Beijing heeft hij net vijf uur achter elkaar Grand Theft Auto gespeeld. Net voor Judith belde was hij over een prostituee heen gereden.