Berlusconi door hof van beroep vrijgesproken in ‘Rubygate’

Silvio Berlusconi eerder dit jaar in Rome. AFP / Fiippo Monteforte

Een Italiaans hof van beroep heeft de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi vandaag vrijgesproken van het betalen voor seks met een minderjarige. Een jaar geleden werd hij door een lagere rechter in deze zaak veroordeeld tot zeven jaar cel en hem werd verboden om nog langer een publieke functie te bekleden. .

Berlusconi werd veroordeeld voor het betalen voor seks aan de minderjarige nachtclubdanseres Karima ‘Ruby’ El Mahroug. Ook is hij schuldig bevonden aan het misbruik maken van zijn functie als premier door haar te laten bevrijden tijdens een voorlopige hechtenis. Ze zat vast op verdenking van diefstal. Het hof acht de beschuldigingen niet bewezen.

Het is nog niet zeker dat de zaak hiermee definitief is afgerond; het openbaar ministerie kan nog eenmaal in hoger beroep, bij de hoogste Italiaanse rechter.

Berlusconi: gewelddadige uitspraak

De rechtse leider heeft alle beschuldigingen altijd ontkend en zijn advocaten eisten dat de veroordeling volledig ongedaan zou worden gemaakt. In november liet een Italiaanse rechtbank nog weten voldoende bewijs te hebben dat de seksuele relatie van Berlusconi met Ruby leidde tot zijn veroordeling in de ‘Rubygate’. Berlusconi noemde de uitspraak in een schriftelijke reactie een jaar geleden al “gewelddadig”:

“Er is onvoorstelbare veroordeling gekomen van een gewelddadigheid die nog nooit eerder is vertoond, om mij uit het politieke leven van dit land te krijgen. (…) Wederom zal ik me verzetten tegen deze vervolging, omdat ik geheel onschuldig ben en ik niet wil stoppen met mijn strijd om Italië een volledig vrij en rechtvaardig land te maken.”

Berlusconi (77) verricht momenteel vier uur per week maatschappelijk werk wegens een veroordeling voor belastingfraude. Hij assisteert bij de verzorging van Alzheimerpatiënten.

    • Annemarie Coevert