Alleen bij vliegramp Tenerife meer Nederlandse doden

KINDERDIJK - De molens van Kinderdijk. Het molengebied staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst. ANP XTRA NILS VAN HOUTS Foto ANP

Bij de vliegramp in Oekraïne zijn zeker 154 Nederlanders om het leven gekomen. Premier Mark Rutte sprak gisteravond van “een van de ergste luchtrampen in de Nederlandse geschiedenis.”

Alleen bij de vliegramp op Tenerife waarbij twee vliegtuigen op een landingsbaan elkaar botsten, kwam meer Nederlanders om het leven: 238.

De Telegraaf heeft een overzicht gepubliceerd van vliegrampen waarbij Nederlanders om het leven kwamen.

Speculeren over consequenties

De Volkskrant doet wat andere kranten ook doen: speculeren over de gevolgen van de ramp, nu het er op lijkt dat het toestel is neergehaald door een raket.

Volgens de krant “wijst alles” op de betrokkenheid van de rebellen in Oost-Oekraïne. Die zouden een fout hebben gemaakt, of juist op een eerder voorbijvliegend Oekraïens toestel hebben gemikt.

Vlucht MH17 lijkt te zijn neergehaald met een Buk-raket. De rebellen zouden beschikken over dergelijke luchtafweersystemen. Het is niet duidelijk of ze die raketsystemen hebben buitgemaakt in Oekraïne of van beschermheer Rusland hebben gekregen.

Toch zou betrokkenheid van de rebellen Rusland ernstig in het nauw brengen. En dat zou wel eens het einde kunnen betekenen van de Russische steun aan de opstandige regio, schrijft de Volkskrant.

Rebellen spreken over neerhalen passagiersvliegtuig

Net als in andere kranten besteedt het AD aandacht aan een telefoongesprek dat volgens de Oekraïense veiligheidsdienst bewijst dat de rebellen in een telefoongesprek geschrokken zeggen dat ze per ongeluk een passagiersvliegtuig hebben neergehaald.

De vraag is alleen of het gesprek niet in scene is gezet, zegt bijvoorbeeld website Zerohedge.

Waarom week het vliegtuig af van koers?

Ook op Zerohedge: een kaart waaruit blijkt dat vlucht MH17 niet zijn gewone koers over Oekraïne heeft gevolgd. Gewoonlijk vloog het toestel namelijk niet over de opstandige regio. Waarom nu wel, vraagt de website zich af.

 

 

 

    • Dolf de Groot