All you can read: Amazon gaat boeken streamen

Screenshot Amazon

Het kon niet uitblijven. Na muziek, video en games gaat ook het boek. Internetwinkel Amazon werkt aan Kindle Unlimited: een abonnementsdienst waar lezers tegen een vast bedrag ongelimiteerd boeken kunnen lezen. Een testsite lekte gisteren uit via technologiesite Gigaom en werd vrijwel direct door Amazon offline gehaald.

1. Wat is Amazon precies van plan?

Abonnees kunnen voor 9,99 dollar per maand kiezen uit 600.000 boeken. De dienst biedt ook een paar duizend audioboeken – een markt die Amazon vrijwel volledig domineert. Het is onbekend of de dienst straks ook buiten Amerika beschikbaar is en wanneer het van start gaat.

Amazon, met een jaaromzet van 55 miljard euro, werkt hard aan een strategie om meer te zijn dan alleen een mediawinkel, waar je muziek, boeken en films koopt om die vervolgens op apparaten van de concurrent (Apple en Google) af te spelen. Amazon bracht onlangs al  een smartphone en een eigen mediaspeler uit. Dit project moet de tegenvallende verkoop van de tablet van Amazon, de Kindle Fire, een duwtje in de rug geven.

2. Een Spotify of Netflix voor boeken dus. Bestond dat nog niet?

Jawel. De bedrijven Scribd (400.000 boeken, 8,99 dollar per maand) en Oyster (500.000 boeken, 9,95 dollar per maand) bieden al een streamingdienst voor boeken aan. Dat zijn relatief kleine partijen. Met marktleider Amazon als concurrent, volgens schattingen verantwoordelijk voor de helft van de Amerikaanse boekverkoop, kan het streamingmodel voor boeken definitief doorbreken.

Scribd en Oyster hebben nog wel een voorsprong. Op de testsite van Amazon ontbreken nu nog boeken van de Big Five – de vijf grote Amerikaanse uitgeverijen, die voor een deel wel bij Scribd en Oyster zijn ondergebracht. Maar uiteindelijk kunnen ook de grote uitgeverijen niet om Amazon heen.

3. Kunnen we zoiets ook in Nederland verwachten?

Jazeker. In februari bleek dat uitgeverijen WPG en LannooMeulenhoff nog dit jaar een streamingdienst voor boeken in Nederland willen introduceren. In Nederland wil de verkoop van digitale boeken nog niet aanslaan, in vergelijking met Amerika. Dit komt mede door de hoge prijs: de gemiddelde prijs van de tien best verkochte e-boeken op Bol.com is 14 euro. Tegen 4,14 euro bij Amazon.

4. Een streamingdienst voor boeken, gaat dat wel werken?

Dat is maar de vraag. Een streamingdienst werkt alleen als gebruikers liefst in grote hoeveelheden willen consumeren. Zonder gedoe: steeds weer betalen. Dat werkt voor films en series (Netflix) en muziek (Spotify). Waarom zou een boekenlezer, die misschien één of twee boeken per maand leest, een abonnement willen op een gigantische hoeveelheid boeken die hij toch nooit uit krijgt?

Het antwoord: gemak. Kunnen rondstruinen en alles kunnen lezen en daarvoor maar één keer hoeven betalen. En illegaal downloaden – een enorm probleem in de boekenmarkt – voelt niet goed. Spotify heeft aangetoond dat alleen een goed legaal alternatief mensen van downloaden kan afhouden.

    • Stijn Bronzwaer