Aantal doodstraffen in 2013 gestegen

Japanners tijdens een betoging tegen de doodstraf vorige maand in Tokyo. Foto AFP / Toru Yamanaka

Het aantal voltrokken doodstraffen in de wereld steeg vorig jaar, hoewel de wereldwijde trend op de langere termijn juist de andere kant opgaat. Dat staat in een vandaag uitgebracht rapport van de Italiaanse organisatie Hands off Cain, die zich verzet tegen de doodstraf.

In 2013 werden wereldwijd 4106 mensen terechtgesteld, tegenover 3967 in 2012. De stijging is vooral te wijten aan Iran, waar het hoogste aantal executies in vijftien jaar werd voltrokken, en aan Irak, waar sinds de val van Saddam Hussein niet zoveel mensen werden geëxecuteerd.

China voert nog altijd de lijst aan, met meer dan drieduizend executies in 2013, een aantal dat min of meer gelijk bleef vergeleken met het jaar ervoor. Het aantal executies in China is sinds 2007 wel gehalveerd. Dat komt grotendeels door een hervorming van het justitieapparaat, waardoor voortaan een hoge rechter elke opgelegde doodstraf nog eens tegen het licht moet houden.

(AP)