154 Nederlanders omgekomen bij vliegramp

De Nederlandse ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev, gisterenavond: mensen leggen bloemen en branden kaarsen AFP / Sergei Supinsky

Een toestel van Malaysia Airlines is gistermiddag neergestort boven Oekraïne bij de plaats Thorez, op zo’n vijftig kilometer van de grens met Rusland. Aan boord waren 280 passagiers en vijftien bemanningsleden. Onder hen bevonden zich 154 Nederlanders. Alle passagiers zijn om het leven gekomen. Het gaat om vlucht MH17, een Boeing 777-300 die om 12.30 vanaf Schiphol richting Kuala Lumpur was vertrokken. Het vliegtuig vloog op 10.000 meter hoogte en is mogelijk neergehaald met een luchtdoelraket vanaf de grond.

Het Russische persbureau Interfax meldde gistermiddag al dat het vliegtuig is neergeschoten. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA bevestigt dat, zo meldde de Wall Street Journal gisteravond. Ook de Amerikaanse vicepresident Joe Biden stelde dat het vliegtuig is neergeschoten. De Oekraïense president Petro Porosjenko sloot gisteren niet uit dat het toestel is neergehaald, maar ontkent dat het Oekraïense leger daarbij betrokken is. De Oekraïense regering legt de verantwoordelijkheid bij de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Porosjenko noemde de ramp een terreurdaad. Het toestel vloog niet over gebied waar het niet had mogen vliegen, zo meldde de internationale luchtvaartorganisatie IATA.

Premier Rutte onderbreekt reis

Regeringsleiders wereldwijd reageerden gisteravond geschokt. De Amerikaanse president Obama bood tijdens een persconferentie hulp en ondersteuning van de Amerikaanse veiligheidsdiensten aan om de oorzaak van de ramp te achterhalen. De Russische president Poetin condoleerde zijn Maleisische collega. Minister-president Mark Rutte heeft zijn verblijf bij de Europese Unie in Brussel vanwege de vliegtuigramp onderbroken en is teruggekeerd naar Den Haag. In een eerste reactie op een persconferentie zei hij gisteravond geschokt te zijn. „Het dramatische nieuws over de vlucht valt moeilijk te bevatten. Het gaat hier mogelijk om een van de ergste vliegrampen uit de Nederlandse geschiedenis. Ik ben geschokt en in diepe rouw. Deze zomerse dag eindigt in alle opzichten gitzwart”, aldus Rutte.

Tweede ramp in korte tijd

De ramp met vlucht MH17 is al de tweede grote in korte tijd voor Malaysia Airlines. Begin maart verdween een Boeing van dezelfde luchtvaartmaatschappij van de radar. Aan boord waren 239 mensen. Het toestel is tot op heden niet gevonden. Het blijft een van de grootste luchtvaartmysteries ooit.

Op Schiphol kwamen gisteravond om 19.00 uur de eerste nabestaanden aan. De marechaussee sloot de trappen naar de bovenste verdieping van de vertrekhallen 1 en 2 af voor het publiek. Alleen nabestaanden van de slachtoffers mochten onder het lint door naar boven, waar ze werden opgevangen. De familieleden werden vervolgens per bus overgebracht naar een opvangplek buiten Schiphol.