Zeg Mark, als je nog een stevig iemand zoekt... Dit zijn alvast 40 goede vrouwen voor die topfunctie in Brussel

De 28 EU-landen mogen elk een eurocommissaris voordragen. Het is niet alleen een politiek gevecht om de belangrijkste posten, ook heet het weermoeilijk te zijn om geschikte vrouwen te vinden. nrc.next biedt de helpende hand.

Het is eigenlijk van de gekke dat we dit onderwerp weer moeten aansnijden. Nu Jean-Claude Juncker in overleg met 28 regeringsleiders een Europese Commissie probeert te formeren, speelt de vraag op of er genoeg goede vrouwelijke kandidaten zijn te vinden.

Je zou kunnen zeggen: dat is een vraag die ze over mannen nooit stellen. Of je zou kunnen zeggen dat dit komt doordat mannen de zoektocht leiden. Dat helpt niet. Misschien helpt de actie van eurocommissaris Kroes: zij schreef samen met de acht andere (huidige) vrouwelijke eurocommissarissen een brief aan Juncker dat er tenminste tien geschikte vrouwen in de Commissie horen, postte dat op haar blog en hing er een hashtag aan: #TenOrMore.

Juncker zelf heeft al laten weten dat hij ‘zeer bezorgd’ is over het geringe aantal vrouwen dat de nationale regeringen tot dusver hebben voorgedragen. Moet het per se, vrouwen in topposities? Kroes: „Het wordt steeds duidelijker uit onderzoek dat grote organisaties beter functioneren onder een divers samengestelde leiding.”

We vroegen 100 vrouwen om namen

nrc.next wil helpen. Daarom hebben we aan 100 vrouwen in (hoge tot zeer hoge) leidinggevende functies gevraagd ons elk 3 tot 5 namen te suggereren voor deze belangrijke baan in Brussel. Die 100 namen hebben we van de bekende lijstjes, zoals de Top-100 machtigste vrouwen van maandblad Opzij, en de Inspiring fifty, een lijst van inspirerende vrouwen in de technologie en bedrijfsleven. Verder spraken we vrouwen uit ons eigen netwerk aan. Kortom, vrouwen van wie wij denken dat zij mensen kennen, ook mensen die niet op lijstjes voorkomen, omdat ze nu eenmaal niet zo in de media te vinden zijn (of: niet gevonden zijn door de media). We hebben onze tipgevers anonimiteit toegezegd.

Je zult zeggen: dat is willekeur en oncontroleerbaar. Wij zeggen: we zoeken in ons old girls network, precies zoals mannen dat doen als ze een belangrijke functie te vergeven hebben.

En wat zegt de headhunter?

We hebben ook Carien van der Laan gebeld, een bekende headhunter. Is het nou echt zo moeilijk een geschikte vrouw te vinden? „Natuurlijk zijn er minder vrouwelijke kandidaten voor topfuncties”, zegt zij. „Slechts één op de tien topfunctionarissen is vrouw. Vrouwen zijn nu eenmaal nog niet zo lang bezig tot de top door te dringen.” Maar ze zijn er wel. „We kregen onlangs het verzoek voor een Chief Financial and Risk Officer bij een groot bedrijf, en we vonden 200 vrouwen die voldeden aan de harde criteria van het profiel.”

Eén op de tien... Even ter vergelijking: In Rusland wordt van de senior managementfuncties 43 procent bezet door vrouwen. In Indonesië 41 procent, in China 38. Dat staat in een vorige maand verschenen onderzoek van het internationaal opererende accountants- en advieskantoor Grant Thornton. Russische en Chinese vrouwen zouden baat hebben gehad bij de gelijke kansen die het communisme bood. In Zuidoost-Azië helpen de familiebanden: er is altijd wel iemand om te helpen bij de verzorging van de kinderen.

Maar dit gaat om een politieke functie

In het bedrijfsleven worden voor topfuncties vaak headhunters ingezet, zelfs als in het bedrijf ook al lijstjes circuleren. Kwestie van zeker willen weten of je de allerbeste kandidaat hebt. Bedrijven als dat van Carien van der Laan hebben een enorme database van mensen in topposities, die ze blijven volgen.

In de politiek werkt het anders. „Die wereld is kleiner, iedereen kent elkaar al. Voor een topfunctie als eurocommissaris is politieke ervaring noodzakelijk als je echt iets voor elkaar wilt krijgen. Verder speelt partijkleur nu eenmaal een rol. Dat maakt het lijstje natuurlijk aanmerkelijk korter.”

Maar een geschikte vrouw – ook Van der Laan noemt er voor Brussel moeiteloos vijf. We hebben de veertig meest genoemden namen op alfabetische volgorde gezet. Take your pick, Mark.