WK-succes Oranje mocht gerust iets kosten

Van de 17,3 miljoen euro die het Nederlands elftal op het WK verdiende, blijft 1 miljoen winst over. Waar is de rest?

Naast eeuwige roem is het aannemelijk dat iedere speler van het Nederlands elftal om en nabij 150.000 euro aan het WK in Brazilië zal overhouden. Het exacte bedrag wordt niet onthuld en van een financiële verantwoording is nog geen sprake: op het bondsbureau in Zeist moeten alle bonnetjes nog worden verzameld.

Zeker is dat de wereldvoetbalbond FIFA Nederland voor de derde plaats in totaal 17,3 miljoen euro uitkeert. Volgens uitlatingen van Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal, heeft een snelle berekening geleerd dat de KNVB op een bescheiden winst van zo’n één miljoen euro afkoerst. Dus hebben de totale kosten van deelname aan het WK ongeveer zestien miljoen euro bedragen.

De hoogte van de premies voor spelers en begeleidingsteam zal niet openbaar worden gemaakt, omdat met de KNVB strikte geheimhouding is afgesproken. Maar een indicatie is wel te geven. In aanloop naar voorgaande eindtoernooien is de afspraak gemaakt om twintig procent van de inkomsten aan de spelers uit te keren. Uitgaande van eenzelfde verdeelsleutel zou de succesvolle Oranje-selectie nu 3,5 miljoen euro te verdelen hebben, wat neerkomt op zo’n 150.000 euro per speler. Dat bestaat voor een groot deel uit de wedstrijdpremies, naar verluidt 30.000 euro per overwinning.

De Duitse bond is wel transparant over de WK-beloning. De 23 wereldkampioenen krijgen ieder 300.000 euro aan premies uitgekeerd. Daar bovenop komt 4,3 miljoen euro aan betalingen voor de kwalificatieduels. Acht Duitse spelers die alle plaatsingswedstrijden hebben gespeeld verdienen het maximale bedrag van een half miljoen euro. Het is onbekend of bij de WK-uitkering voor de Nederlandse internationals ook premies voor de kwalificatie moeten worden opgeteld.

De KNVB laat weten dat naast bonussen de kosten vooral zitten in: trainingskampen (Nederland en Portugal), verblijf (luxehotel Cesarpark in Rio), sponsorreizen, verkenningsbezoeken aan Brazilië, trainingsveld in Rio, de staf van 28 personen met inbegrip van de inhuur van specialisten (medische staf en trainingsdeskundigen) en investering in apparatuur, bijvoorbeeld voor videoanalyses en de inspanningsfysioloog.

Volgens een woordvoerder van de voetbalbond is het WK in Brazilië „vele malen duurder geweest dan vier jaar geleden in Zuid-Afrika.” In het jaarverslag 2010-11 zijn de kosten en baten van Zuid-Afrika niet gesplitst. De WK- inkomsten in de post ‘vertegenwoordigend elftal’ lopen ten opzichte van een jaar eerder op van 18,6 miljoen naar 40,8 miljoen euro. Tegelijkertijd zijn de overige bedrijfskosten oplopen van 63 naar 83,2 miljoen euro. Daarin is al een deel van de winst terug te zien, want de kosten stijgen met 20 miljoen tegenover ruim 22 miljoen aan extra inkomsten. Uit die cijfers blijkt verder dat de KNVB in 2010 flink heeft geïnvesteerd in Oranje, zoals ook voor het WK in Brazilië.

De KNVB zegt pas uitspraken over winstcijfers te doen als alle bonnetjes zijn verwerkt en de afrekening van het WK definitief is opgemaakt. Die financiële resultaten van het toernooi maken deel uit van de verantwoording over 2014-15 en zullen eind 2015 worden gepubliceerd. Als dezelfde systematiek als in 2010-11 wordt toepast, worden bedragen niet uitgesplitst. Wat extra fitheid van de internationals heeft gekost, zal de buitenwereld in dat geval niet te weten komen.

    • Henk Stouwdam