Zeg Mark, als je nog een stevig iemand zoekt. Hier 40 vrouwen voor Brussel

Nu Jean-Claude Juncker tot voorzitter van de nieuwe Europese Commissie is verkozen, is het tijd om de overige 28 posten in de Europese Commissie in te vullen. Liefst met net zoveel vrouwen als mannen. Probleem: waar zijn de vrouwelijke kandidaten? nrc.next wil van jullie weten wie Neelie Kroes moet opvolgen.

De voorpagina van nrc.next vanochtend.

Wie wordt de nieuwe eurocommissaris? De 28 EU-landen mogen elk een eurocommissaris voordragen. Vrouwen zouden niet te vinden zijn. nrc.next vroeg rond in zijn old girls network, en ja, er zijn wél goede vrouwelijke kandidaten.

Het is eigenlijk van de gekke dat we dit onderwerp weer moeten aansnijden. Nu Jean-Claude Juncker in overleg met 28 regeringsleiders een Europese Commissie probeert te formeren, speelt de vraag op of er genoeg goede vrouwelijke kandidaten zijn te vinden.

#tenormore

Je zou kunnen zeggen: dat is een vraag die ze over mannen nooit stellen. Of je zou kunnen zeggen dat dit komt doordat mannen de zoektocht leiden. Dat helpt niet. Misschien helpt de actie van eurocommissaris Kroes: zij schreef samen met de acht andere (huidige) vrouwelijke eurocommissarissen een brief aan Juncker dat er tenminste tien geschikte vrouwen in de Commissie horen, postte dat op haar blog en hing er een hashtag aan: #TenOrMore.

Twitter avatar NeelieKroesEU Neelie Kroes Are u joining me in asking for #TenOrMore female European Commissioners? Nat govts must take this seriously. @JunckerEU needs Ten Top Women

Juncker zelf heeft al laten weten dat hij ‘zeer bezorgd’ is over het geringe aantal vrouwen dat de nationale regeringen tot dusver hebben voorgedragen. Moet het per se, vrouwen in topposities? Kroes: „Het wordt steeds duidelijker uit onderzoek dat grote organisaties beter functioneren onder een divers samengestelde leiding.”
We vroegen 100 vrouwen om namen

Take your pick, Mark

nrc.next wil helpen. Daarom hebben we aan 100 vrouwen in (hoge tot zeer hoge) leidinggevende functies gevraagd ons elk 3 tot 5 namen te suggereren voor deze belangrijke baan in Brussel. Die 100 namen hebben we van de bekende lijstjes, zoals de Top-100 machtigste vrouwen van maandblad Opzij, en de Inspiring fifty, een lijst van inspirerende vrouwen in de technologie en bedrijfsleven. Verder spraken we vrouwen uit ons eigen netwerk aan. Kortom, vrouwen van wie wij denken dat zij mensen kennen, ook mensen die niet op lijstjes voorkomen, omdat ze nu eenmaal niet zo in de media te vinden zijn (of: niet gevonden zijn door de media). We hebben onze tipgevers anonimiteit toegezegd.

Je zult zeggen: dat is willekeur en oncontroleerbaar. Wij zeggen: we zoeken in ons old girls network, precies zoals mannen dat doen als ze een belangrijke functie te vergeven hebben. We hebben de veertig meest genoemde namen op alfabetische volgorde gezet. Take your pick, Mark.

(klik op het vergrootglas rechtsonder)

Wat vinden jullie?

We zijn ook benieuwd naar wat jullie hiervan vinden: wie moet er volgens onze bezoekers de volgende Nederlandse eurocommissaris worden? En waarom? We willen het graag van jullie weten, met een (korte) onderbouwing.

Lees hier het volledige coververhaal van nrc.next.