Werken bij het Amerikaanse State Department. Maar dan in Amsterdam

Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Criminal Fraud Investigator
Bedrijf: The United States Department of State. Bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam.
Wat opvalt aan de vacature: Je moet “24/7” beschikbaar zijn.

Wat doe je dan eigenlijk?

“Helping to protect all legitimate travelers.” Laat het duidelijk zijn, je werkt hier wel voor de Amerikaanse overheid. En die denken groot, ook qua het beschermen van reizigers. Je moet de Amerikanen assisteren om te voorkomen dat mensen illegaal naar Amerika reizen, met valse papieren of legale papieren die onder valse voorwendselen zijn verkregen. En mocht dat toch gebeuren, dan achteraf onderzoeken waar die papieren vandaan komen.

“Criminelen respecteren geen grenzen”, zegt een woordvoerder van de ambassade. Hij doelt op terroristen. Maar ook op illegalen die zich willen vestigen in Amerika en criminele bendes die in meerdere landen opereren. “Het gemak waarmee je kan reizen bepaalt voor een groot deel het succes dat je kan hebben als crimineel.”

Als Nederlander moet je netwerken bouwen met Nederlandse ‘handhavingorganisaties’. Met wie, dat mag de woordvoerder niet zeggen. Daar heeft hij geen “clearance” voor. Maar reken op de politie, douane en de immigratiediensten. Alles om te voorkomen dat mensen onrechtmatig de Verenigde Staten inkomen.

Hoeveel verdient dat?

42.354 euro bruto per jaar. Dat wordt minder als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt. Maar er komt wel nog 20,2 procent van het loon bovenop aan extra’s en bonussen.

Waarom zoeken ze iemand?

De divisie die nu in Nederland wordt opgezet, is nieuw. De baan dus ook. Jij moet de Amerikanen wegwijs maken in Nederland.

Wat voor collega moet je zijn?

Daarvoor moet je de vacaturetekst goed doorlezen, aldus de woordvoerder. Daarin staat dat je op de hoogte moet zijn van de Nederlandse wetgeving, en hoe die van toepassing is op fraude, mensensmokkel en –handel en reisdocumenten. En dat je een studie met iets met rechten moet hebben afgerond.

Maar wat de woordvoerder ook wil benadrukken is dat je oog voor detail moet hebben. En dan niet om een nep-paspoort te kunnen onderscheiden van een echte – “daar is technologie voor” –, maar om in een grote brij van data patronen te ontdekken die kunnen leiden tot het achterhalen van criminelen. Analytisch en kritisch sterk zijn dus.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

John Kerry wilde in 2004 nog president worden van Amerika. Nu wordt hij als minister van Buitenlandse Zaken jouw baas. En waar in Nederland het ministerie van Buitenlandse Zaken moet bezuinigen op het budget van 9,1 miljard euro, geven de Amerikanen alleen maar meer uit. De begroting steeg dit jaar van 31,9 miljard naar 35,1 miljard euro. Genoeg financiële middelen dus om zaken gedaan te krijgen.

Als dat nog niet genoeg is: Het consulaat is gelegen aan het Museumplein in Amsterdam. Ook zit er zo nu en dan een reisje bij inbegrepen.

Plus: je helpt. En dan niet zomaar iemand, maar alle reizigers.

    • Sam de Voogt