Veilinghuizen melden sterke groei kunstmarkt eerst half jaar 2014

De kunstmarkt blijft booming. Dat blijkt uit de juichende halfjaarcijfers van Christie’s en Sotheby’s, de twee grootste veilinghuizen ter wereld. Samen verkochten ze de eerste zes maanden van 2014 voor 5,7 miljard euro, aanzienlijk meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Sotheby’s boekte de grootste omzetstijging. Het beursgenoteerde Amerikaanse bedrijf behaalde een omzet van omgerekend 2,3 miljard euro, 22 procent meer dan een jaar eerder. Bij marktleider Christie’s, dat in handen is van de Franse zakenman François-Henri Pinault, steeg de omzet met 12 procent naar 3,4 miljard euro.

Beide veilinghuizen gaan er prat op nieuwe markten te hebben aangeboord. Een kwart van de kopers bij beide huizen was nieuw en zorgde voor zo’n 15 procent van de omzet. De nieuwe kopers kwamen vooral uit opkomende markten in Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. Met name Chinese kunstkopers manifesteren zich steeds nadrukkelijker. Bij Christie’s zorgden Chinezen voor bijna een kwart van de omzet, een toename met 46 procent. Bij de avondveilingen bij Sotheby’s vochten Aziaten om de duurste stukken, doeken van Monet en Bacon.

Sotheby’s is met 362 miljoen euro nipt marktleider in Azië. Ook met de verkoop van oude meesters en impressionistische en moderne kunst zijn de Amerikanen marktleider. Op de andere terreinen doet Christie’s het beter.

Vooral Christie’s resultaten met naoorlogse en hedendaagse kunst zijn indrukwekkend. Mede dankzij de verkoop van een doek van Barnett Newman van 62 miljoen euro en een drieluik van Francis Bacon (59 miljoen) haalde het veilinghuis in dat segment een omzet van ruim 1 miljard euro, 20 procent meer dan een jaar eerder. En ongetwijfeld verkocht Christie’s nog meer naoorlogse kunst, want de afdeling private sales verkocht voor nog eens 630 miljoen euro.

Vooral de vraag naar topstukken is groot. In de eerste maanden werden bijna duizend kunstwerken afgehamerd met een verkoopprijs boven de 1 miljoen dollar. Sotheby’s meldt ook dat het nog nooit zoveel kunstwerken verkocht boven de hoogste richtprijs: meer dan de helft.

Opvallend is de snelheid waarmee de online verkoop van kunst toeneemt. Sotheby’s, dat deze week bekendmaakte met veilingsite eBay te gaan samenwerken, verkocht online 36 procent meer kunst. De omzet van ‘online-only’ veilingen bij Christie’s steeg met 71 procent naar 11 miljoen euro.

Christie’s, dat eerder dit jaar vestigingen in Hongkong en in Beijing opende, gaat vanaf november veilen in een nieuwe vestiging op de Bund in Shanghai. Tegelijkertijd opent het veilinghuis ook de deuren van een grote tentoonstellingsruimte op Rockefeller Plaza in New York, bestemd voor private sales.