Bijna één op 12 kermisattracties na controle dicht

Na controles bij 338 kermisattracties in 2012 en 2013 zijn 29 attracties gesloten omdat ze niet aan de veiligheidseisen voldoen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) vandaag.

De NVWA concentreerde zijn onderzoek op kermisattracties waarvan al het vermoeden bestond dat zij niet aan de veiligheidseisen voldeden. Volgens de NVWA worden in de kermisbranche de regels „over het algemeen goed nageleefd”. Maar bij kermisattracties is elke onveiligheid „een ernstige zaak”. Voor zover de NVWA weet zijn er dit jaar geen ongelukken met attracties geweest.

Van de 338 gekeurde exploitanten had eenderde niet de juiste keuringspapieren of vertoonde de attractie gebreken. In de meeste gevallen was de attractie bij een volgende controle in orde. Bij de ‘trip’ (de op en neer bewegende bank) werden het vaakst technische mankementen geconstateerd. Deze hadden vooral betrekking op de maximale draaisnelheid en de constructie van veiligheidsbeugels. In totaal werd er bij de trip 12 keer een maatregel genomen, van waarschuwing tot verzegeling.

Kermisexploitanten hebben het economisch moeilijk. Ze klagen over teruglopende opbrengsten en hoge pachtprijzen. De grootste kermis in het land, in Tilburg, die morgen begint, heeft in twee jaar 800.000 euro minder opgebracht.

Sinds 2007 moet een kermisattractie jaarlijks gekeurd worden. Niet alle exploitanten houden zich hieraan. „Die invoering van de verplichte jaarlijkse keuring viel samen met het begin van de economische crisis”, zegt Marijn Colijn van de NVWA. „Als het water bedrijfseconomisch aan je lippen staat, kan ik me voorstellen dat je sneller het risico neemt niet te laten keuren. Maar dat kan natuurlijk niet, het is onveilig.” De Nederlandse Kermisbond weerspreekt dat exploitanten zo handelen.