Nieuw kort verhaal van David Mitchell verschijnt op Twitter

Wat een vreemde, vroegwijze jongen is die Jonah toch. Er is iets met hem. Nathan voelt het ook. Dat moeten duizenden lezers van The Right Sort vanochtend gedacht hebben, het nieuwe korte verhaal van de succesvolle Britse schrijver David Mitchell. Hij publiceert het sinds maandag op Twitter: ’s ochtends om acht uur en ’s avonds om zes uur steeds twintig tweets (zie @david_mitchell). Vanochtend was het verhaal op de helft.

Meer dan 12.700 mensen volgen inmiddels het verhaal over een jongen van een jaar of dertien die valium van zijn gescheiden moeder steelt en samen met haar een rijke harpiste en haar zoon bezoekt in een sprookjesachtige tuin achter een zwarte ijzeren poort in een donker steegje.

Stijl en verhaalwereld zijn vintage-Mitchell: sprookjesachtig, flirtend met fantasy. Mitchell is vooral bekend van zijn roman Cloud Atlas (2004), een boek dat bestaat uit zes ingenieus in elkaar grijpende verhalen, en dat in 2012 verfilmd werd met Tom Hanks en Halle Berry in de hoofdrollen. Hij schreef nog vier romans. De recentste, The Thousand Autumns of Jacob de Zoet (2010), heeft een jonge Nederlander als hoofdpersoon, op handelsreis in Deshima, Japan, rond 1800.

Op 2 september komt Mitchells nieuwe boek The Bone Clocks uit. Zijn Twitteraccount begon ter promotie daarvan, op aanraden van zijn uitgever – Mitchell is geen Twitterfan. „Ik had er een beetje last van”, zei hij maandag tegen de BBC, „dat ik een technologie ter grootte van de Arabische Lente gebruikte om eigenlijk alleen maar te zeggen: ‘Hallo, kom naar me kijken als ik op tournee ben en koop mijn boek.’ Dat voelde een beetje goedkoop.” Dus schreef hij speciaal voor Twitter een kort verhaal, dat zich in hetzelfde universum als The Bone Clocks afspeelt, een universum waar sterfelijkheid „onderhandelbaar” kan zijn. Een losstaand verhaal, zegt Mitchell, „omdat het anders niet eerlijk is”: hij wil mensen niet verplichten om ook The Bone Clocks te kopen.

Ook andere schrijvers hebben al geëxperimenteerd met fictie op Twitter, zoals Pulitzerprijswinnaar Jennifer Egan, Toby Litt en cultschrijver Neil Gaiman.

    • Ellen de Bruin