China koopt massaal Amerikaanse staatsobligaties

Foto AP

Handelaren op Wall Street konden het de afgelopen maanden maar moeilijk verklaren, schrijft The Wall Street Journal. Hoe kon het toch dat de rente op de Amerikaanse staatsobligaties daalde, terwijl de economie op stoom kwam en de centrale bank was begonnen met het afbouwen van de steunmaatregelen?

Het antwoord, schrijft de Amerikaanse zakenkrant, is dat China in de eerste vijf maanden van dit jaar massaal obligaties heeft gekocht. China verhoogde begin dit jaar zijn bezit aan Amerikaans staatsobligaties met een looptijd van langer dan een jaar met zo’n 108 miljard dollar (zo’n 80 miljard euro). Dat is de grootste toename die ooit is gemeten, en meer dan de 81 miljard dollar (60 miljard euro) die China in heel 2013 uitgaf aan Amerikaans schuldpapier.

Volgens The Wall Street Journal vrezen beleggers dat de rente plotseling kan stijgen als China zijn koopgedrag verandert en de Fed doorgaat met het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen. Dat zou slecht nieuws betekenen voor de zich herstellende Amerikaanse huizenmarkt.

„De markt kan lelijk wakker schrikken als de rente stijgt doordat China van koers verandert”, zegt hoofdeconoom Chris Rupkey van de Bank of Tokyo tegen de krant.

De reden dat China achter de Amerikaanse staatsobligaties aanzit, is dat het dit jaar probeert zijn economie en export te stimuleren door de koers van de yuan naar beneden bij te stellen. China verkoopt yuans en de dollars die het daarvoor terugkrijgt worden in Amerikaanse staatsobligaties gestoken, zeggen analisten.

    • Dolf de Groot