Rutte terug naar Nederland vanwege vliegtuigcrash (en andere reacties)

Foto AP / Dmitry Lovetsky

Naar aanleiding van de vliegtuigcrash onderbreekt Mark Rutte zijn verblijf in Brussel. Dat laat de premier weten via de Rijksvoorlichtingsdienst.

“Ik ben diep geschokt door de dramatische berichten over het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysian Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven Oekraïens grondgebied. Nog heel veel is onduidelijk over de toedracht, de omstandigheden en de inzittenden. Ik heb zojuist gesproken met de Oekraïense President. Ben nu onderweg terug naar Nederland om vanuit Den Haag de situatie verder te volgen en te handelen. Onze gedachten gaan nu uit naar de inzittenden, hun familie en vrienden.”

Ook Koning Willem-Alexander is via de Rijksvoorlichtingsdienst met een verklaring gekomen.

“Ik ben diep getroffen door het vreselijke nieuws over het neerstorten van vlucht MH17 boven Oekraïens grondgebied. Net als de rest van Nederland volgen mijn echtgenote en ik het nieuws op de voet en hopen wij dat snel meer duidelijk wordt. Wij leven intens mee met familie, vrienden, collega’s en bekenden van de slachtoffers en met hen die nog in onzekerheid zijn of hun geliefden aan boord van het toestel waren.”

Politieke reacties

Ook andere politici reageren geschokt op het vliegtuigongeluk, waarbij vermoedelijk bijna 300 mensen om het leven zijn gekomen. De Maleisische premier Najib Razak:

Twitter avatar NajibRazak Mohd Najib Tun Razak I am shocked by reports that an MH plane crashed. We are launching an immediate investigation.

En Nederlandse politici op twitter:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Op dit moment alleen maar stil meeleven met al diegenen die in onzekerheid zijn…
Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Vreselijk nieuws neerstorten Malaysian Airways. Meeleven met familieleden en nabestaanden van de vele slachtoffers.
Twitter avatar sybrandbuma Sybrand Buma Vreselijk bericht neerstorten vliegtuig boven Oekraine. Mijn gedachten zijn bij inzittenden en nabestaanden. Snel onderzoek toedracht nodig

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog. En dit is wat we tot nu toe weten over het ongeluk.

    • Lex Boon