Rutte: mogelijk een van de ergste vliegrampen - VS: toestel neergeschoten

Premier Mark Rutte geeft een korte verklaring op Schiphol over de in de Oekraine gecrashte Boeing van Malaysia Airlines.
Premier Mark Rutte geeft een korte verklaring op Schiphol over de in de Oekraine gecrashte Boeing van Malaysia Airlines. Foto ANP / Olaf Kraak

Het ongeluk met vlucht MH17 is mogelijk een van de ergste vliegrampen uit de Nederlandse geschiedenis. Dat zei premier Rutte vanavond in een korte verklaring bij aankomst op Schiphol.

“Het dramatische nieuws over de vlucht valt moeilijk te bevatten. Het gaat hier mogelijk om een van de ergste vliegrampen uit de Nederlandse geschiedenis. Ik ben geschokt en in diepe rouw. Deze zomerse dag eindigt in alle opzichten gitzwart. Er is nog een boel onduidelijk. Ik zal mij bij het crisisteam in Den Haag voegen om mijn steentje bij te dragen om duidelijkheid te krijgen.”

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft inmiddels bevestigd dat het toestel van Malaysia Airlines is neergeschoten. Biden:

“Geen ongeluk, uit de lucht geschoten.”

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken stuurt onmiddellijk een consulair ondersteuningsteam naar Kiev om de Nederlandse ambassade te versterken.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog. En dit is wat we tot nu toe weten over het ongeluk.