RIVM: nationaal hitteplan in werking getreden

Foto ANP/Evert-Jan Daniels

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) hebben vanmiddag het nationaal hitteplan afgekondigd. Morgen en overmorgen kan het warmer dan dertig graden worden, en in het zuiden bestaat de kans op matige smog.

Het plan is een verzameling maatregelen die worden getroffen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen, zoals ouderen, te beperken. Het is voor iedereen zaak genoeg te drinken, inspanning te vermijden, te zorgen voor koelte en alert zijn voor verbranding van de huid. Ook is het voor kwetsbare mensen belangrijk dat zij dunne kleding dragen, in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning in de middag beperken. Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning, aldus het RIVM.

Ook op zaterdag kunnen verhoogde ozonconcentraties voorkomen. Morgenochtend wordt de weerssituatie weer bekeken en dan volgt een update van de smogberichtgeving, zo schrijft het RIVM. De mogelijke hinder van de matige smog is te merken aan irritatie van de ogen, neus en keel, meer luchtwegklachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid, versterkte astmaklachten en afname van de longfunctie.

Ook volgende week is het warm

Zondag wordt het iets koeler en is er kans op onweer, maar het ziet er naar uit dat de zomerse warmte ook volgende week aanhoudt. Ook ‘s avonds blijft het warm en komt de temperatuur op veel plaatsen nauwelijks onder de 20 graden. Het KNMI spreekt van een tropische nacht als de minimumtemperatuur 20 graden of hoger is. Vanwege de hoge temperaturen is extra aandacht bij evenementen belangrijk.

Vierdaagse start eerder vanwege hitte

De Nijmeegse Vierdaagse vertrekt morgenochtend eerder vanwege de hoge temperaturen die worden verwacht. Het gaat om de starttijden voor de deelnemers die dertig en veertig kilometer lopen. Voor militairen vervalt de eis van tien kilo extra bepakking, meldt de organisatie vanmiddag. De dertigkilometerlopers beginnen een halfuur eerder. Wandelaars die gaan voor de veertig kilometer starten de laatste dag een kwartier vroeger.

De aangepaste starttijden komen boven op eerder genomen maatregelen, zoals extra water voor de wandelaars, een extra verzorgingspost en de inzet van extra EHBO’ers van het Rode Kruis. Deelnemers wordt bovendien geadviseerd kleding te dragen die past bij de hoogste temperatuur die voor vrijdag wordt verwacht, zo’n 31 graden rond 14.00 uur. Het advies goed te eten en drinken blijft verder van kracht.

    • Annemarie Coevert